Rovor med det förbjudna färgämnet. Foto: Malmö stad

Majrovor innehöll cancerframkallande ämne

Publicerad

Efter livsmedelskontroller på restauranger i Malmö upptäcktes det farliga färgämnet rhodamine B i inlagda majrovor, som bland annat serveras till falafel. Nu uppmanar Malmö stad konsumenter att vara uppmärksamma, då färgämnet är cancerframkallande.

Vanliga majrovor är gråvita, medan de analyserade rovorna är rosalila. Majrovor får endast färgas med E162, som kommer från rödbetor. Men vid analys upptäcktes att rovor sålda i Malmö var färgade med rhodamine B, ett ämne som används för att färga avloppsvatten för att upptäcka läckor. Ämnet är cancerogent.

– I nuläget gäller det ett märke, men vi har tagit in två andra för provtagning, säger Maria Svensson, som är livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Kan lätt se skillnaden

Enligt henne är det lätt att se skillnad på rovor som färgats korrekt och sådana som inte har det.

– De som inte är färgade med E162 ser artificiella, nästan självlysande ut. De som är korrekt färgade bleknar snabbt och ser mer ut som falukorvsstrimlor, säger Maria Svensson.

– Så de vi nu har skickat för provtagning är definitivt inte färgade med E162. Det kan man se med blotta ögat, fortsätter hon.

De farliga rovorna har sålts av en grossist i Malmö, men är nu återkallade från marknaden. Kommunen jobbar nu med att stoppa försäljningen från restauranger i Skåne, men uppmanar under tiden konsumenterna att vara på sin vakt för rosalila rovor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer