Malmö stadsvapen remixas. Foto: Petra Olsson/SVT

Nytt ansikte i Malmös stadsvapen

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstfestivalen Artscape återvänder till Malmö för att måla om Malmö stadsvapen.

På lördagen kommer en 7,5 gånger 9,5 meter stor målning att färdigställas på S:t Knuts torg.

Artscape genomförde redan 2014 Sveriges första internationella gatukonstfestival och under fem veckor fylldes fasader med fantasirika målningar. Flera av dem finns kvar att beskåda och har nu permanenta bygglov.

Skapar nya symboler

I onsdags inledde Artscape ett nytt projekt i Malmö under namnet ”Cadavre Exquis Malmö”, där tre inbjudna konstnärer ska remixa Malmös stadsvapen.

– Just nu så ser vi ju en örn, en människa och ett lejon. Men det kommer att bli tre nya figurer där en figur till exempel har ett örnhuvud, en lejonkropp och människoben, säger Daniel Wakeham, arrangör från Artscape.

– Och vad vill ni säga med det här?

– Vi försöker remixa Malmö stads stadsvapen som har sett ganska likt ut sedan 1400-talet, en grip som är hälften lejon och hälften örn, och så blandar vi in människan för att symbolisera stadsborna i Malmö.

Internationell glans

De inbjudna konstnärerna är Los Angeles-konstnären Christina Angelina, London-graffitimålaren Zadok och Örebromålaren Bless.

Det färdiga jättekonstverket på S:t Knuts torg i Malmö kan beskådas till och med den 11 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer