Malmö tar ut mest vinstpengar

Uppdaterad
Publicerad

Malmö är den kommun i landet som tar ut mest vinstpengar ur det egna bostadsbolaget, MKB, för att använda till olika ändamål, till exempel att bekosta hotellrum åt hemlösa.

Enligt lagen får en kommun använda en del av det egna bostadsbolagets vinst till helt andra ändamål. Hos MKB har det inneburit att hyresgästerna varje månad bidrar med 92 kronor till den här potten under åren 2011-2014. På ett år blir det drygt 1100 kronor per lägenhet hos MKB.

– Det hade jag ingen aning om, säger Marie-Louise Hagberg, som är hyresgäst hos MKB på Segevång i Malmö när hon får veta att en del av hennes hyra går till annat än att rusta upp det egna bostadshuset och omgivningen där hon bor.

#BOSTADSÖKES

– Jag har ju svårt att klara av att betala hyran som det är nu. Om jag ska skänka pengar till någon så gör jag det jag av egen fri vilja. Jag vill inte att det ska tas från de pengar som jag betalar in till min hyra, säger Marie-Louise Hagberg.

Dubbelbeskattning av hyresgästerna

2014 användes 36 miljoner kronor av MKB:s vinst till andra ändamål än det hyresgästföreningen anser att vinstpengarna ska gå till.

– Vi ser att det förs väldigt mycket pengar ut ur bostadsbolagen till ändamål som vi tycker ska finansieras via skattsedeln, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Han tillägger:

– De här pengarna behövs för ombyggnad och nybyggnation och det innebär en dubbelbeskattning för hyresgästerna i de allmänyttiga bostadbolagen.

”Påverkar inte nybyggnation”

Men de styrande politikerna i Malmö tycker det är rätt att använda pengarna på det här viset.

– Det är ett bra sätt att använda det verktyg som allmännyttan är för alla Malmöbors bästa, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö.

Hon säger att de pengar som Malmö stad får från MKB bara utgör en liten del av notan för hemlösheten i Malmö. Boverket har godkänt hur kommunen använder de 36 miljonerna, som togs ut ur MKB 2014.

– Det är ägarna som beslutar om utdelningen och det sker enligt lagen på rätt sätt, säger Terje Johansson, vd för MKB.

Han säger vinstuttaget inte påverkar underhåll och upprustning av sina egna fastigheter.

– Det här påverkar inte heller vår nybyggnation, säger Terje Johansson.

En ung stad som växer

Malmö är en stad som växer och har gjort så under drygt 30 år. Många är unga, 49 procent är under 35 år och det är en stor efterfrågan på bostäder. I dag finns cirka 150.000 bostäder i Malmö varav knappt hälften (46 procent) är hyresrätter.

MKB är den största fastighetsägaren i Malmö och målet är att bygga 500 nya bostäder under 2016. Vinstmålet är 265 miljoner kronor.

De flesta kommuner har ett eget bostadsföretag. I Skåne är det bara Staffanstorp och Lomma som inte har det.

Bolagen ska drivas enligt affärsmässiga principer med normala avkastningskrav. Det slås fast i Lagen om allmännyttiga kommunala aktiebolag, som trädde i kraft 1 januari 2011.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet