Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöimamen Tajeddin Farour agerade snabbt när han fick höra talas om att en man sökt tillstånd för att bränna den heliga judiska skriften torah utanför den israeliska ambassaden i Stockholm. Foto: Carolina Svalbacke

Imamen Tajeddin Farfour i Malmö grep in när judisk skrift skulle brännas av man i Flen

Uppdaterad
Publicerad

Efter koranbränningen i Stockholm utanför turkiska ambassaden ansökte en man i sörmländska Flen om tillstånd att få bränna den judiska heliga skriften Torah utanför den israeliska ambassaden. När Malmöimamen Tajeddin Farfour hörde talas om det åkte han hem till mannen i hopp om att få honom att avbryta planerna.

– Jag pratade med mannen i flera timmar om saker som han inte kände till. Exempelvis att judiska minoriteten i Sverige har skrivit en protest mot koranbränningen. Och att vi har ett bra samarbete i ett judiskt-muslimiskt projekt som heter Amanah för att skapa tillit och dialog mellan varandra. Vi vill inte att någon ska förstöra detta, säger imamen.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med mannen som sökt tillståndet. Han säger att han genom att bränna boken ville testa om den svenska yttrandefriheten gäller alla heliga skrifter, men att han backade från sina planer på grund av byråkrati.

– Jag uppskattar imamens besök och fick en del viktig information gällande samarbetet mellan muslimer och judar i Sverige.

Ville föra en dialog

Tajeddin Farfour tror att konsekvenserna hade blivit stora om den judiska skriften eldats upp.

– Den judiska minoritetsgruppen skulle känna samma smärta som vi känner nu när Koranen bränns. Det vill vi inte åsamka varken muslimer, judar eller några andra, säger imamen Tajeddin Farfour.

Varför ville du stoppa honom från att använda sin yttrandefrihet?

-  Gör man nåt sådant, leder det till problem och konflikt mellan två grupper. Det var därför vi ville föra en dialog för att hindra folk från att bränna torahn eller andra heliga böcker, säger Tajeddin Farfour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.