Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Nya protester mot koranbränningarna efter Paludans aktion i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen utförde Rasmus Paludan ytterligare tre koranbränningar – denna gången i Danmark, vilket resulterade i att Turkiet kallade upp den danska ambassadören. Samtidigt har nya protester mot koranbränningarna blossat upp i flera muslimska länder.

Den dansk-svenske högerextreme provokatören Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i lördags har fördömts av Turkiet och flera muslimska länder, bland annat manar al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, till global bojkott mot produkter från Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid svara på tre frågor om betydelsen av al-Azharuniversitetets Sverigebojkott. Foto: SVT/Khalil Hamra/AP/TT

Turkiet kallar upp Danmarks ambassadör

På fredagen utförde Rasmus Paludan ytterligare tre koranbränningar, den här gången i Danmarks huvudstad Köpenhamn. Aktionerna skedde vid den turkiska och den ryska ambassaden samt en moské.

– Jag kommer att bränna en koran framför den turkiska ambassaden i Köpenhamn varje fredag tills Sveriges släpps in i Nato, säger Paludan till Aftonbladet.

Turkiet kallar koranbränningarna för hatbrott och har som svar på dem kallat upp Danmarks ambassadör, rapporterar Reuters. Enligt källor till nyhetsbyrån hade det turkiska utrikesdepartementet uppmanat Danmark att förbjuda demonstrationerna.

”Danmark har en fortsatt god relation med Turkiet, och det ändras inte av den här händelsen”, lyder ett uttalande från utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, i ett pressutskick där det danska UD också bekräftar att det diplomatiska mötet i Ankara har ägt rum.

Inget tillstånd krävs

Rätten att demonstrera är inskriven i den danska grundlagen och det krävs inget tillstånd från polisen för att göra det.

Däremot finns det krav om att man bör informera polisen om en demonstration kommer att äga rum, säger Köpenhamnspolisen till SVT Nyheter. Polisen har också rätt att flytta på eller lösa upp protester, om situationen skulle kräva det.

Nya protester i flera muslimska länder

Under fredagen har protester brutit ut i bland annat Pakistan, Irak och Libanon mot Sverige och Danmark, men även Nederländerna där ledaren för den anti-islamiska rörelsen Pegida rev ut sidor ur koranen.

Inga våldsamheter har rapporterats, men i Pakistans huvudstad Islambad fick polis fysiskt stoppa demonstranter som försökte ta sig till den svenska ambassaden, skriver nyhetsbyrån TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.