Att ställa om kan vara att bli självförsörjande på ägg med höns i trädgården. Anton Pettersson på Studiefrämjandet arrangerar omställningskonferensen. Foto: Privat/TT

Malmökonferens ger tips om ett mer miljövänligt liv

Publicerad

Hur gör man om man vill leva mer hållbart? Det kan man få svar på under den Nationella omställningkonferensen i Malmö i helgen.

Omställningsrörelsen startade i England för drygt tio år sen och samlar människor som på olika sätt vill leva mer hållbart. I Sverige växer rörelsen varje år och för femte året i rad hålls nu den nationella omställningskonferensen, denna gång i Malmö.

– Omställningsrörelsen samlar människor som frågar sig: Hur kan just jag ta steg mot ett gott liv som också är gott för jorden, i min situation, säger Anton Pettersson på Studiefrämjandet som är med och arrangerar konferensen.

Inspirationsrörelse

Till konferensen kommer både de som redan har ställt om till ett mer hållbart sätt att leva än de gjorde förut och de som vill veta mer.

– Rörelsen är en inspirationsrörelse för folk som vill ta steget och förändra sitt liv. För oss i Sverige är fokus på lokal hållbarhet, att göra något i sitt lokalsamhälle, berättar Anton Pettersson som också sitter i styrelsen för Omställningsnätverket.

Det kan handla om allt från att dela saker i stället för att äga själv eller ha höns i villaträdgården, till att hela byar går samman för att leva ekologiskt och bli självförsörjande.

Träffa likasinnade

Till konferensen kommer cirka 150 personer från hela landet för att delta i workshops, föreläsningar och äta hållbara måltider.

– Syftet är att träffa likasinnade och få inspiration. Konferensen är jätteviktig för oss, säger Anton Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer