Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag ser ingen vinst med den här typen av fordon, säger Ola Stockelius på Malmöpolisen. Foto: TT/SVT

Malmöpolis vill förbjuda elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Efter den snabba ökningen av olyckor med elsparkcyklar vill ansvarig polis ha tydligare regler eller förbud.
– Jag ser ingen vinst med den här typen av fordon, säger Ola Stockelius på Malmöpolisen.

Ola Stockelius är chef över den tremannagrupp på Malmöpolisen som handskas med alla olyckor kring elsparkscyklar. Han påpekar att många som exempelvis fallit i singelolyckor åker direkt till sjukhus och hamnar därmed inte på hans bord. Mörkertalet kan vara stort.

Det som kommer till polisen är oftast kollisioner där det ska utredas om brott begåtts. Fast hittills har ingen förare av elsparkcykel i Malmö drabbats av rättsliga åtgärder.

”Ser ut som fotgängare”

En stor fara enligt polisen är att bilisterna har svårt att urskilja elskoterförarna eftersom de kan se ut som fotgängare som inte rör sig lika snabbt. Och många kollisioner sker vi korsningar.

– Elskoterförarna chansar på att hinna, dessutom är deras lysen ofta för dåliga i mörker.

Men problemen med fordonen är flera. Dels är konstruktionen sådan att tyngdpunkten kommer högt upp samtidigt som hjulen är små och lätt kan fastna på exempelvis trottoarkanter.

– Då dyker man framöver rakt ner i backen och landar på huvudet och det är skallskadorna som är värst. Jag har inte heller sett någon som haft hjälm ännu.

”Ingen utredning”

Men ett förbud mot elsparkcykel verkar inte vara aktuellt från myndigheternas sida. Karin Boman Röding, pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth avfärdar frågan.

– Det pågår ingen utredning kring frågan från regeringens sida.

Robert Ståhl, utredare på Transportstyrelsen. Foto: Privat

På Transportstyrelsen säger utredaren Robert Ståhl att man just nu har initierat en samverkan tillsammans med Trafikverket och polisen för att utreda problematiken kring elsparkcyklarna.

– Min bedömning är att av de tre nivåerna infrastruktur, fordonet och förarbeteendet så ligger problematiken övervägande på den sistnämnda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer