Malmöpolisen blir först i landet med att via högtalare skicka meddelande på offentliga platser. Foto: Polisen

Malmöpolisen tar högtalare till hjälp för att stoppa brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö blir först i landet med att via högtalare få ut meddelanden till allmänheten på offentliga platser. Tanken är att metoden ska hjälpa polisen att kunna avbryta pågående brott och skapa ordning vid demonstrationer.

Lokalpolisområde Malmö Norr är först ut i landet med att prova högtalare på offentliga platser.

Syftet med högtalarna är att kunna avbryta till exempel skadegörelse som pågår eller att skicka ”ordningshållande befallningar” vid demonstrationer, skriver Malmöpolisen i ett pressmeddelande på fredagen.

Börjar vid Möllevångstorget

Försöket kommer i ett första skede att prövas vid Möllevångstorget i centrala Malmö, där två högtalare precis har satts upp. Kameror och strålkastarbelysning finns sedan några år tillbaka redan monterade vid torget.

Med högtalarnas hjälp hoppas nu polisen även att få bättre koll på vad som händer och kunna styra förlopp.

Via högtalarna kan polisen spela upp förinspelade meddelanden. Högtalarna kan också bemannas av personal på Regionledningscentralen som via mikrofon kan prata ut fritextmeddelanden eller via sina mobiler kommunicera ut information.

– Jag ser fram emot att få ytterligare ett verktyg att använda för att hålla kontakt med medborgarna i Malmö. Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser. Högtalarna är också ett verktyg för oss att skapa trygghet och säkerhet, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Malmö Norr.

Fler högtalare på gång

Förutom på Möllevångstorget, kommer det framöver även att finnas högtalare på Södervärn, Rådmansvången, Gustav Adolfs Torg samt Stortorget i Malmö.

I Malmö blir högtalarna ett permanent inslag i stadsbilden och användandet av högtalarna ska utvärderas av Nationella operativa avdelningen, Noa. Det som ska utvärderas är bland annat rutinerna kring användandet, vem som ska ha tillgång till högtalarna och vilka förinspelade meddelanden som ska finnas.

Om allt faller väl ut med högtalarna, kan metoden spridas till fler platser i Malmö och i övriga delar landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer