Polisens Ewa-Gun Westford: ”Vi behöver specialistkompetens till vissa åtgärder i utredningen” Foto: Johan Nilsson, TT/Markus Hjortsman, SVT

Malmöpolisen förstärks efter dödsskjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans skjutningar får Malmöpolisen förstärkning från Stockholm och även andra delar av Skåne. Orsaken är semestertider men även att bara vissa poliser kan jobba med grova brott.

– Vi behöver specialistkompetens till vissa åtgärder i utredningen. Det handlar om något fåtal, men vi behöver det nu för att komma vidare, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson hos polisen.  

”Saknas rätt folk”

Vad det handlar om för åtgärder kan hon inte gå in på men menar att Malmöpolisen vanligtvis har egen kompetens. Semestertider gör dock att det nu saknas rätt folk vid den belastning som förra veckans skjutningar innebär.  

– För att utreda den här typen av grova brott krävs särskild utbildning så man har rätt ögon och ställer rätt frågor.

Under måndagen hade polisen ett längre överlämningsarbete för att samköra all personal, ny som befintlig. Förstärkning består i nuläget endast av utredare medan polis i yttre tjänst är ordinarie personal.  

– Vi vill att de som känner Malmö, känner områdena och har relation med folk där, också är de som är ute och arbetar, säger Ewa-Gun Westford.  

Bytt åklagare

Ett hinder i utredningarna är att de inblandade inte vill prata med polisen. Samtidigt har både måndagen och torsdagens skjutningar bytt åklagare ett antal gånger, även det på grund av semestertider.  

– Det försvårar inte utredningarna. Åklagarkammaren är proffsiga i sina överlämningar, men det är klart att det tar lite extra tid hos både dem och oss när vi lämnar över arbete.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet