Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Sauer (C) stämdes för förtal efter att ha kallat Ingrid Carlqvist för nazist på Twitter. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Malmöpolitikern Anton Sauer (C) kallade högerextrem profil nazist – vinner förtalsmålet

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan kallade Anton Sauer (C) Ingrid Carlqvist för nazist på Twitter efter hennes inlägg om Förintelsen. Idag konstaterade tingsrätten att centerpolitikern gjort sig skyldig till förtal, men ändå slipper han betala skadestånd. Istället måste Ingrid Carlqvist ersätta hans rättegångskostnader.

Anton Sauer (C) stämdes av Ingrid Carlqvist förra året efter att ha kallat henne för nazist i två inlägg på Twitter, numera X. Ingrid Carlqvist har i flera inlägg på Twitter bland annat ifrågasatt hur många som dog i Förintelsen.

Idag avgjorde Malmö Tingsrätt att Ingrid Carlqvist förlorar målet.

– Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att kränkningen inte är så allvarlig att kvinnan är berättigad till kränkningsersättning, säger rådmannen Sandra Ahrén i ett pressmeddelande från Malmö Tingsrätt.

– Jag har aldrig sett en så märklig dom. Tingsrätten konstaterar att Anton Sauer har gjort sig skyldig till förtal, men jag har inte blivit kränkt av detta förtal och därför ska hela målet ogillas. Han är skyldig men det är jag som förlorar, säger Ingrid Carlqvist.

”De får betala för den här cirkusen”

Ingrid Carlqvist måste nu betala närmare 60 000 kronor som ersättning för Anton Sauers rättegångskostnader.

– Det är viktigt för den politiska debatten att kunna höras och synas utan vara rädd för sådan lagstiftning. Det känns jättebra att man fick rätt och att hon och de som står bakom henne får betala för den här cirkusen, säger Anton Sauer (C).

Kommer att överklaga

– Givetvis ska vi överklaga, och förhoppningsvis får vi en helt annan dom i hovrätten, säger Ingrid Carlqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Sauer (C) stämdes för förtal av ”Förtalsombudsmannen” efter att ha kallat Ingrid Carlqvist för nazist på Twitter. Hör hur han resonerade när stämningen kom i klippet ovan. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.