Malmöpolitikernas krav till Ygeman

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lovar förstärkning till polisen och nya lagar som ska minska våldet.
Men de satsningarna räcker inte enligt flera tunga politiker i Malmö som på måndag överlämnar sina krav till inrikesminister Anders Ygeman.

Det senaste året har Malmö varit hårt drabbat av våld – och de många utredningarna om mord och mordförsök har tagit hårt på polisen. När Anders Ygeman besöker staden är det en av de frågor som är i fokus.

– Det krävs jättemycket mer resurser till polisen än vad Ygeman och regeringen ger i dag. Det handlar om att Sverige behöver ha tusentals poliser ytterligare och det behöver ske en särskild satsning på Malmö, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vill även hon se fler poliser i Malmö, men säger att det inte bara handlar om antalet poliser utan även vilka de är.

–  Jag ser ett behov av fler poliser generellt och det handlar om att ha poliser som är ute och rör sig bland malmöborna och det handlar om att ha poliser med rätt kompetenser för att utredningarna ska vara framgångsrika, säger hon.

Ska träffa politiker och poliser

På måndag kommer inrikesminister Anders Ygeman till Malmö. Han ska träffa lokala politiker, riksdagspolitiker och poliser. Alla vill ha mer resurser för att stoppa våldet i Malmö, men frågan är komplex.

Malmö är en stad som växer med ungefär fem tusen nya invånare per år. Många nyanlända vill bo i Malmö, men bostäder och skolor räcker inte till.

Trångboddhet och hemlöshet drabbar barnfamiljer och personer som inte har råd att köpa en bostad.

– Vi har en statlig lagstiftning i dag som göder trångboddheten, som skapar social problematik, som gör att elever i vissa områden har tuffare sociala förutsättningar hemma. Så vi behöver fortsätta driva på för att svenskt flyktingmottagande ska bli mer rättvist, jämlikt fördelat, och att staten tar större hänsyn till den situation som faktiskt är i de områden som redan har det socialt tuffast, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.