Foto: Johan Nilsson/TT

Malmös nota för väktare har växt med 63 procent

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner köpte förra året bevakning för 1 miljard kronor för att upprätthålla säkerhet och ordning. I Malmö ser man en av de största ökningarna, enligt statistik från Dagens Samhälle.

Enligt siffror som Dagens Samhälle har tagit fram köper både landsting och kommuner in allt mer bevakning från säkerhetsföretag.

Det handlar framförallt om väktare och ordningsvakter som har fått utökade uppdrag. När det tidigare handlade om att bevaka byggnader på nätter sätts de allt oftare in för att upprätthålla ordning och trygghet.

Kommunerna betalade förra året en miljard kronor för väktare, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2014. Även landstingen köpte in fler bevakningstjänster. Där landade notan på 600 miljoner kronor, en ökning med 19 procent.

– Det är helt klart att polisbristen bidrar till det här. Kommuner måste gå in och täcka upp för staten och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKL till Dagens Samhälle.

Malmö och Helsingborg på topp tre

I Malmö ser man en av de största ökningarna av inköp av bevakningstjänster: 63 procent sedan 2014.

Räknat i kronor hamnar Malmö på tredje plats i Sverige. Förra året köpte man bevakningstjänster för 59,8 miljoner kronor.

Därefter kommer Helsingborg vars nota landade på 31,8 miljoner kronor och i Lund gjorde man motsvarande inköp för 13,9 miljoner kronor.

Region Skåne köpte väktare och ordningsvakter för 79,9 miljoner kronor, nästmest i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer