Sveriges Oskar Rozenberg Hallberg under herrarnas semifinal vid skateboard-VM i Malmö 2016. Foto: Emil Langvad/TT

Malmöskejtaren Oskar Rozenberg Hallberg världsmästare – igen

Uppdaterad
Publicerad

22-årige Oskar Rozenberg Hallberg är världsmästare i skateboardåkning för andra gången, sedan han i lördags vann Vans Park Series World Championship i USA.

Segern på den nybyggda parken i Salt Lake City, Utah, innebar Oskar Rozenberg Hallbergs andra världsmästartitel i parkdisciplinen inom skateboardåkning.

Finalen bjöd på hårt motstånd i formen av sex amerikaner och en brasilian men svenskens numera kända blandning av spontanitet, talang och kreativitet föll väl in hos domarna som belönade honom med guldmedaljen.

På damsidan blev det trippelt japanskt på prispallen, där 17-åriga Sakura Yosozumi knep förstaplatsen.

Vinner när det gäller

Redan 2017 tog Oskar Rozenberg Hallberg förstaplatsen på världmästerskapsfinalen i Shanghai. Oski, som han kallas, tycks prestera när det gäller: Två av tre segrar i Vans Park Series har varit världsmästerskap. Den tredje segern en deltävling han vann med sitt sista åk på hemmaplan i Malmö.

Efter gårdagens vinnande åk i Salt Lake City hyllades svensken unisont av skateboardlegendarerna Tony Hawk, Christian Hosoi och Jeff Grosso.

Skateboard kommer för första gången att vara en sport i OS i Tokyo 2020. Sporten delas in i en street-gren och en park-gren, där Oskar Rozenberg Hallberg med befog kan räknas som ett medaljlöfte i den sistnämnda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.