S kommer styra i Malmö tillsammans med MP och L, det beslutades det om under onsdagskvällen. Foto: SVT arkiv

Nytt styre i Malmö: L accepterar bud från S och MP

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Socialdemokraterna skulle kunna ha egen röd-grön majoritet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har de valt att ge ett förslag till Liberalerna om att fortsätta styra tillsammans i Malmö.

På ett partimöte under onsdagskvällen valde Liberalernas medlemmar med överväldigande majoritet att acceptera budet från Socialdemokraterna, och tillsammans bildar de nu koalition med Miljöpartiet. Det förslaget vann omröstningen med klara 41-14.

Efter valet stod det klart att Socialdemokraterna får behålla makten i Malmö, samt att det skulle bli en röd-grön majoritet – men frågan om vem Socialdemokraterna ska styra med har varit oklar – fram till nu.

Liberalerna i Malmö hade under onsdagskvällen ett sammanträde för att ta ställning till två alternativ som kommit till partiet. Nu har en stor majoritet av partiets medlemmar valt att acceptera Socialdemokraternas förslag och därmed talar mycket för att Malmö fortsätter styras av Socialdemokraterna och Liberalerna.

Valet 2022 Skåne

– Det är tydligt att våra medlemmar velat gå på Socialdemokraternas förslag och vi är nöjda att vi kommer få igenom mycket liberal politik, säger Michael Högberg, Liberalernas ordförande i Malmö till SVT Nyheter Skåne efter mötet.

Kan man tolka det som att förslaget från Socialdemokraterna gav er större inflytande än förslaget från Moderaterna?

Ja, så kan man väl säga.

Vänsterpartiet är det partiet som har ökat mest i Malmö det här valet, och de har sagt att de ville vara med och styra under den här mandatperioden, men Socialdemokraterna har alltså valt att inleda samarbete med L och MP.

Tillsammans skulle Socialdemokraterna ha egen röd-grön majoritet tillsammans Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men istället blir det ett styre tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet