Foto: TTJohn Alexander Sahlin/TT

Malmövåldtäkter fortfarande olösta

Uppdaterad
Publicerad

I tre av de fyra pågående utredningarna om misstänkta gruppvåldtäkter i Malmö har polisen fått tillbaka preliminära dna-svar från Nationellt forensiskt centrum. Fallen har behandlats med förtur, men fortfarande finns inga namngivna misstänkta.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) anser sig ha jobbat snabbt med spåren från våldtäktsutredningarna i Malmö och svaren har lämnats fortlöpande till polisen. Lena Klasén, chef för NFC, vänder sig emot hur NFC:s arbete med våldtäkterna beskrivits i medierna.

– Vi jobbar med alla de här ärendena och vi har levererat ut material efter hand. Vi hade till och med folk inne som jobbade under nyårshelgen, säger hon till TT.

Men vilken typ av resultat som NFC fått fram kan hon inte redogöra för på grund av förundersökningssekretessen.

”Bidrar med färska ögon”

Sedan i onsdags arbetar också polisens gärningsmannaprofilgrupp i Malmö för att hjälpa till med utredningarna.

– De bidrar med nya färska ögon, vilket är alldeles utmärkt, säger polisens presstalesman Nils Norling.

Polisen går även igenom insamlade bilder från övervakningskameror.

-Vi har gjort stora ansträngningar för att söka efter övervakningskameror i samtliga fall. Vi har även säkrat material. Men jag vill inte gå in på vad filmerna eventuellt visar, säger Nils Norling.

Komplexa utredningar

Våldtäktsutredningar är komplexa och analyserna hos NFC tar tid.

– Det kan ju försvåras av att man har flera gärningsmän och det är många olika dna-profiler. Det kan också vara blandprofiler, som ökar på komplexiteten, så oftast är det väldigt många olika analyser och många undersökningar som behöver göras, säger Lena Klasén.

I några av Malmöfallen ska ytterligare analyser göras och i det fjärde ärendet, som anmäldes den 29 december, har material från polisen precis kommit in till NFC.

Ny våldtäkt anmäld

Under onsdagskvällen gjordes en ny våldtäktsanmälan i Malmö, den här gången från ett vittne som gjort iakttagelser utomhus i stadens centrala delar. Uppgifterna om vad som hänt är enligt polisen vaga, men inledningsvis gäller brottsmisstanken våldtäkt. Något namngivet offer finns inte och polisen efterlyser fler observationer från allmänheten.

-Vi vet inte om något brott är begånget, och vi vet inte vad som har skett, säger Nils Norling.

29 december: En kvinna över 18 år utsätts för en grov våldtäkt i stadsdelen Högaholm. Polisen misstänker att flera gärningsmän är inblandade i övergreppet. Kvinnan har blivit undersökt på sjukhus och hennes fysiska skador uppges vara lindriga.

16 december: En 17-årig flicka utsätts för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän i stadsdelen Sofielund i Malmö. Enligt polisen utsatte gärningsmännen flickan för en mycket rå och brutal behandling.

15 november: En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i närheten av en busshållplats vid Södervärn. Även här misstänker polisen att flera gärningsmän är inblandade.

11 november: En minderårig flicka utsätts för en grov våldtäkt vid ett grönområde i Segevång. Enligt polisen får de anmälan först några dagar senare och de misstänker att flera gärningsmän är inblandade.

Ingen är gripen i något av fallen. Samtliga har skett utomhus mellan midnatt och klockan 03.00 och offren har varit ensamma och haft små eller inga möjligheter att kalla på hjälp.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.