Gärningsmannaprofilgruppen från Stockholm ska nu hjälpa polisen med spaningsarbetet. Jon Olsson är grundare. Foto: TT/SVT

Efter misstänkta våldtäkterna – nu får polisen experthjälp

Uppdaterad
Publicerad

Gärningsmannaprofilgruppen som anlänt till Malmö efter fyra misstänkta våldtäkter på kort tid kan hjälpa polisen att binda samman brotten. Det menar Jan Olsson, en av grundarna till gruppen på 90-talet.

– De har tillgång till duktiga kriminalpoliser, rättsläkare och beteendevetare. De kan sätta sig ner och gå igenom utredningarna och kan då hitta likheter i sättet att begå brotten. De här brotten är driftstyrda till viss del. Man kan tänka sig att speciella egenheter i det sexuella beteendet kan avspegla sig på flera platser. På så sätt kan man tänka sig binda ihop brotten, säger Jan Olsson.

Ingen koppling

Under november och december inträffade fyra misstänkta våldtäkter på olika platser i Malmö. Polisen i Malmö kopplar inte samman brotten, men utesluter heller ingenting. Ingen misstänkt har gripits och DNA-svaren från spermafynden är fortfarande inte klara. Gärningsmannaprofilgruppen från Stockholm ska nu hjälpa polisen med spaningsarbetet.

– Fördelen är att erfarna poliser och människor från den här gruppen kommer in i en utredning och kan se nya saker. Det är en klar fördel, säger Jan Olsson.

Han är inte är förvånad att gruppen kallas in till Malmö.

– Att flera människor utför våldtäkter samtidigt är ovanligt och det ska vi vara lyckliga för. Att det plötsligt uppstår flera sådana brott i en stad är anmärkningsvärt.

Hittar likheter

Tanken med gärningsmannaprofileringen är enligt Jan Olsson att ge anvisningar om vilken typ av personer som polisen ska söka efter. Gruppen kan även hitta specifika egenheter som är mer utpekande.

Han berättar att gruppens arbete används specifikt när man kan föra ihop brott med varandra. När det gäller de misstänkta våldtäkterna i Malmö kommer gruppen gå igenom ärendena och försöka hitta likheter mellan dem.

– Omständigheten att det är flera gärningsmän borde ju göra det lättare att avgöra om det är samma personer eller om det är olika typ av gäng. Det är självklart att det ger mer information, säger Jan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet