Malmöpolisens Mats Karlsson höll presskonferens om våldtäkten under måndagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen avråder inte kvinnor från att gå ut ensamma i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen höll Malmöpolisen presskonferens om den misstänkta våldtäkten i Sofielund. Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen kommenterar polisens tidigare uttalande till kvinnor om att undvika att gå ut ensamma i mörka delar av staden.

De tidigare uppgifterna om att kvinnor avråds från att gå ut själva när det är mörkt tillbakavisas nu.

– Det är ett olyckligt och otydligt uttalande från polisens sida. Vi avråder inte att människor från att  röra sig ute i samhället, säger Mats Karlsson.

– Mitt råd är att uppträda som vanligt och inte agera på sin rädsla.

Inget samband

Polisen har tidigare tittat på samband med de två tidigare våldtäkterna på Segevång och Södervärn men enligt Malmöpolisen ser man inget sådant.

– Jag vill förtydliga: vi ser inget samband med de andra våldtäkterna. I de två andra fallen så går det framåt, jag är hoppfull om att vi ska kunna lösa dem, säger Mats Karlsson.

Våldet som 17-åringen utsatts för har beskrivit som synnerligen grovt och ärendet rubriceras som grov våldtäkt. Polisen vill inte gå in på några detaljer som rör 17-åringens skador men beskriver dem som lindriga.

– Hon har lindriga fysiska skador, säger Mats Karlsson.

Oklart antal

Polisen säger också att man inte vet exakt vad som hänt 17-åringen.

– Vi har inte kunnat fastställa något händelseförlopp och kan inte heller säga hur många gärningsmän som varit inblandade.

Efter helgens närvaro på plats har polisen säkrat vissa tekniska spår. Bland annat har hundar använts för att säkra bevis.

– Vi har fått tips. Vi har tagit in mycket personal under helgen för att utreda detta ärende, säger Mats Karlsson.

Han betonar att de som arbetat med utredningen är specialister. Som mest har 20–25 personer arbetat med ärendet, men ändå har inte händelseförloppet kunnat fastställas och polisen vet inte hur många som befunnit sig på platsen.

Hundar har sökt

Efter helgens arbete har vissa fynd gjorts. Polisen har genomfört dörrknackning och letat med spermahundar på och omkring lekplatsen där våldtäkten ska ha skett.

– Vissa spår har säkrats men jag vill inte gå in på vilka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.