Grov våldtäkt på Sofielund Foto: Mikael Nilsson

Polisen avråder: ”Gå inte ensam i becksvarta områden”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö uppmanar nu Malmöborna efter överfallsvåldtäkterna att vara extra försiktiga och inte gå ensamma i mörka områden kvälls- och nattetid.

OBS: Efter denna artikels tillkomst har polisen förtydligat sitt uttalande. Artikel om det hittar du här.

Efter överfallsvåldtäkten i Sofielund natten till lördag – den tredje inom loppet av en månad – går nu polisen i Malmö ut med uppmaningen att vidta extra försiktighetsåtgärder.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

”Riktar in sig på ensamma kvinnor”

– Jag vill säga att man bör ha extra försiktighet och kanske inte gå ensam utan tänka sig för innan vi klarlagt vad som hänt, säger Anders Nilsson som är gruppchef vid utredningar av brott i nära relationer i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

– De här predatorerna riktar in sig på ensamma kvinnor som rör sig själva ute. Man ger sig kanske inte ut ensam i becksvarta områden utan ska man vara ute kan man gå två och två eller i grupp.

”Avskyvärda brott”

Han utesluter heller inte ett samband mellan våldtäkterna på Segevång och på Södervärn i november. Samtliga har skett utomhus i grönområden och vid lekplatser nattetid.

– Det sticker ut just att det är fler än en gärningsman, så vi försöker lägga ett pussel nu och sedan väntar vi också på vad vi får för DNA.

Polisen hoppas att få svar under julhelgerna, från samtliga tre våldtäkter om DNA-analysen, enligt Anders Nilsson.

– Vi har fått in uppgifter från allmänheten som vi finner väldigt intressanta. Det här är avskyvärda brott, säger Anders Nilsson.

17-åringen utsatt för synnerligen grovt våld

Polisen har under söndagen fortsatt utredningsarbetet och varit på plats för att samla in fler uppgifter i området. Även 17-åringen själv har förhörts ytterligare.

Nu säger inre befäl Mats Attin att våldet som 17-åringen utsattes för tyder på ”särskild hänsynslöshet”. Han vill inte gå in på vad 17-åringen utsatts för men menar att våldet tyder på särskild hänsynslöshet och grymhet.

”Verkligen passerat en gräns”

– Vi har varit poliser länge flera av oss, jag har jobbat i 35 år, och vi har inte varit med om något sådant här tidigare. Man har verkligen passerat en gräns, det är en mycket ovanlig behandling, säger inre befäl Mats Attin till SVT Nyheter Skåne.

Polisen har fått in stora mängder tips och vädjar efter fler. Enligt Mats Attin finns det övervakningskameror uppsatta i området men polisen hade önskat att det fanns fler.

– Drömmen är naturligtvis att vi hittar någon som sett brotten, eller sett gärningsmännen före eller efter brottet, säger Mats Attin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet