Kim Hild, pressinformatör på ledningscentralen i Malmö. Foto: TT

Malmöpolisen: ”Kvinnor ska inte behöva vara rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot lördagen utsattes en 17-åring för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän i Sofielund i centrala Malmö. Liknande fall har rapporterats från staden de senaste veckorna, men polisen anser att det är tryggt för kvinnor att röra sig i Malmö.
– Vi vill inte skicka fel signaler som skapar större oro, säger Kim Hild, polisens pressinformatör på ledningscentralen i Malmö, till SVT.

Överfallet ska ha skett utomhus i närheten av en lekplats vid Palmgatan/Hasselgatan. Det kommer efter två överfallsvåldtäkter i Malmö i november, den ena på Sigtunagatan och den andra på Segevången.

Kim Hild, pressinformatör på Malmöpolisen, tycker inte att kvinnor ska stanna hemma eller undvika särskilda platser.

– Då lägger man ansvaret på offret, och det skickar ut fel signaler. Man behöver inte undvika platser eller stanna hemma.

– Det blir kontraproduktivt om polisen går ut och ber folk att stanna inne, det skapar större oro, säger hon men tillägger samtidigt att man alltid ska vidta försiktighet, hålla ögonen öppna och larma polisen direkt om man ser någonting.

”Vill inte skapa större oro”

Enligt Kim Hild finns det en impuls från polisens håll att säga till kvinnor ”stanna inne” för att undvika att nåt händer. Men hon menar att det skickar fel signaler och skapar större oro.

– I tidigare fall, till exempel Hagamannen, var det särskilda platser som man återkom till men i nuläget är det inga platser som är särskilt farliga.

Möjligt samband oklart

Flera medier har rapporterat om ett möjligt samband, och när Aftonbladet talade med Mats Attin på Malmöpolisens inre befäl kommenterade han sambandet:

– Det är tyvärr i samma område. Vi är rädda för att det finns ett samband.

Men Kim Hild säger att man inte slagit ihop fallen under en utredare. Däremot har man de tidigare fallen ”i åtanke” när man tittar på nattens överfallsvåldtäkt.

– Det är för tidigt för att konstatera – det enda konkreta sambanden vi kan se i nuläget är att det är en ensam kvinna och flera gärningsmän, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått in många tips från allmänheten och utredningen pågår för fullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet