Emmy Avén vill skapa trygghet för Malmös kvinnor och ickebinära. Foto: Privat/Mikael Nilsson

Hon har fått nog av rädslan – ordnar sällskap på vägen hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter den andra misstänkta gruppvåldtäkten i Malmö kände Emmy Avén att det fick vara nog. Hon har tagit initiativ till en promenadgrupp som ska få kvinnor att känna sig trygga när de är ute och går efter mörkrets inbrott.

Sedan i höstas har promenadgruppen funnits på den hemliga Facebooksidan för kvinnor och ickebinära, personer som inte nödvändigtvis identifierar sig som man eller kvinna. I gruppen kan den som ska gå utomhus när det är mörkt höra av sig till någon i närheten för att få sällskap.

Promenadgruppen har använts sparsamt men efter den senaste tidens misstänkta gruppvåldtäkter har intresset ökat.

– Hur ska vi kunna hålla varandra bakom ryggen och hur ska vi kunna känna oss trygga i vår egen stad, säger Emmy Avén som är administratör till gruppen.

Delas in efter stadsdel

I ett kommentarsfält delar människor med sig om var de bor och delas sedan in efter stadsdel. Därefter kan smågrupper startas efter respektive område. När någon sedan vill ha sällskap hem skriver de i gruppen för att få kontakt med någon som är i närheten.

Emmy Avén säger att de just nu har medlemmar från 40 stadsdelar i Malmö och totalt runt 400 aktiva medlemmar i promenadgruppen.

– De känner att de inte vill vara rädda. Samtidigt sitter det ju så rotat i många av oss att lära sig gå med nycklar mellan fingrarna. Man går med mobilen konstant i handen, säger hon.

Tar hjälp av tekniken

Grupperna är också tänkta att fungera som en trygghet även ifall ingen kan göra en sällskap när man ska gå hem själv. Med hjälp av mobiltelefonen kan man dela sin plats på en karta så att en kamrat kan se att man kommer hem som man ska.

Finns det inte en risk att en sådan här grupp kan späda på rädslan för att gå ut själv?

– Att spä på rädslan kan man göra när man köper pepparspray eller går med nycklarna i handen. Men genom att man får ett stabilt nätverk i områden där man rör sig mycket skapar man trygghet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet