Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild från polisens insats på Malmö latin den 21 mars. Foto: Johan Nilsson/TT

18-åring åtalas för dubbelmordet på Malmö Latinskola

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har väckt åtal mot en elev som misstänks ha dödat två lärare på Latinskolan i Malmö. Hans avsikt var att inte själv komma levande från Latinskolan, enligt försvarsadvokaten.

Den 21 mars gick en 18-årig man till attack med kniv och yxa mot två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö. Kvinnorna avled av sina skador. Nu åtalas mannen, som själv var elev på skolan, för två mord.

Förundersökningen innehåller uppgifter från gärningsmannens dator och telefon. Enligt kammaråklagare Johanna Liljeblad sökte 18-åringen på nätet om skolattacker kvällen före skoldådet. Under rättegången kommer två vittnen att delta, en lärare och en elev, som har hört och sett delar av händelsen.

– Man har gjort en brottsplatsundersökning för att se om det han berättar stämmer. Det verkar stämma ganska bra tycker jag, säger Johanna Liljeblad.

Ensam gärningsman

Utredningen har också fokuserat på att hitta andra personer som deltagit i dådet på något sätt. Men enligt åklagaren har utredningen inte hittat några tecken som tyder på att 18-åringen haft hjälp av någon annan.

Mannens försvarsadvokat, Anders Elison, säger till SVT Nyheter Skåne att hans klient erkänner morden. Han är beredd att ta sitt ansvar för det han gjort och känner djup ånger.

– Jag har förberett min klient på detta. I går gick vi igenom åtalet och hela situationen.

Vilket motiv har han uppgett?

– Mycket komplext. Det är sammanvävda av olika omständigheter som ledde till att han försatte sig i en sådan här situation.

Hade självmordstankar

– Tanken var att han inte skulle lämna skolan levande den kvällen. Han hade starka suicidtankar. Han ville försätta sig i en situation där det inte fanns någon återvändo för hans egen del, säger Anders Elison.

18-åringen sitter häktad med restriktioner. Han har fått träffa sin pappa, i övrigt får han endast träffa personalen på häktet. Han har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som visat att han kan ha lidit av en psykisk störning. Därmed kommer han, om domstolen finner honom skyldig, att få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning i ett senare skede.

Huvudförhandlingen startar den 20 juli på Rättscentrum i Malmö och beräknas pågå i fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet