Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När det misstänkta barnmordet blev känt, samlades ett 60-tal personer på torget för att hedra det döda barnet. Se ljusmanifestationen i Eslöv i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

39-årig man i Eslöv åtalas för mord på sitt barn

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man åtalades på onsdagen för mord på ett barn i Eslöv. Mordet ska ha skett i mannens lägenhet i december i fjol. 

Mannen ska enligt åtalet ha mördat sin 19 månader gamla son. Händelsen inträffade den 8 december 2022, och mannen ringde själv tilll SOS Alarm.

– Han berättade att han dödat sonen genom att vinkla huvudet bakåt så att barnet inte fick luft, säger kammaråklagare Josefin Sävlund.

I andra hand grov misshandel

Därför har hon åtalat mannen för mord.

– I andra hand har jag väckt åtal för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, säger Josefin Sävlund.

När räddningspersonalen kom till platsen, fann man barnet liggande livlös i spjälsängen. Upplivningsförsök gjordes i en timme, men på sjukhuset förklarades pojken död.

Erkänner handling – förnekar mord

Mannen åtalas även för en synnerligen grov misshandel av sonen, som ska ha skett några dagar tidigare. 

Han har suttit häktad sedan mitten av december.

Mannen erkänner i förhör att han oavsiktligt vållat barnets död, men han förnekar mord.

– Det finns tecken på att mannen lider av viss psykisk ohälsa. Om bevisen bedöms hålla, kan det bli så att tingsrätten beslutar om en större rättspsykiatrisk undersökning, säger kammaråklagare Josefin Sävlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.