De åtalade männen hade skulpturen ”Tafatt”, av Axel Olsson, i bagageutrymmet. Foto: SVT

Män åtalas för skulpturstöld

Uppdaterad
Publicerad

Männen behövde pengar men ville inte göra inbrott. I stället stal de en staty – och greps på bar gärning. Nu åtalas de.

Den 30 oktober begav sig två män från Kristianstadstrakten, 42 och 32 år gamla, ut för att hitta en lämplig staty att stjäla. Genom att sälja metallen hoppades de få in pengar. Bland verktygen i bilen fanns bland annat en kofot.

I Arkelstorp fann de bytet: Axel Olssons skulptur ”Tafatt”. Ett vittne såg männen bryta loss statyn, som är cirka en meter hög.

I bagageutrymmet

Vittnet tipsade polisen men männen hann försvinna. Det dröjde dock bara en halvtimme, innan patrullen hittade tjuvarnas bil. Männen greps på bar gärning med statyn i bagageutrymmet.

I förhören har männen erkänt stölden och berättat om sin prekära ekonomiska situation. Nu åtalas de vid tingsrätten i Kristianstad.

Enligt värderingar har ”Tafatt” ett värde av uppemot 80.000 kronor. Verket kommer så småningom att sättas tillbaka på sin ursprungliga plats.

Sju stölder totalt

Detta var en av de sju stölder av bronsskulpturer, som sedan i somras stulits i Kristianstad kommun. Även i Hörby har skulpturer försvunnit, och där har begärliga metallkonstverk plockats bort från parker och torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.