”Ett tidigare handläggande av patienten hade eventuellt kunnat undvika den akuta försämringen och möjligen även utgången med patientens död”, skriver regionen i sin anmälan. Foto: Johan Nilsson / TT

Man dog när provtagningen dröjde på SUS

Uppdaterad
Publicerad

En man dog sedan hans provresultat inte uppmärksammats av vårdpersonalen, uppger Region Skåne, som nu har anmält sig själv enligt lex Maria. Mannen, som var i 70-årsåldern, sökte akut vård på Skånes universitetssjukhus i juli förra året på grund av andningsbesvär.

Hans tillstånd bedömdes som stabilt och han fick lägre prioritetsnivå. Hans blodprov som togs efter en halvtimme kunde visa att mannen hade en hjärtmuskelskada men provsvaret kontrollerades inte av ansvarig personal.

Efter fem timmar försämrades mannens tillstånd kraftigt och nya prover visade att han hade hjärtinfarkt och tilltagande hjärtsvikt.

Dog av hjärtinfarkt

Han dog senare i sviterna av hjärtinfarkten.

”Ett tidigare handläggande av patienten hade eventuellt kunnat undvika den akuta försämringen och möjligen även utgången med patientens död”, skriver regionen.

Enligt anmälan beror händelsen på tung arbetsbelastning och ett ökat patientinflöde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.