28-åringen misstänks för anstiftan till mord på Ramels väg som skedde i mars 2017. Foto: Arkiv

Man misstänkt för beställning av två mord – greps i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man greps under fredagen i Spanien misstänkt för att ha beställt morden på Ramels väg och Docentgatan i Malmö. Detta efter att en europeisk arresteringsorder utfärdades.

28-åringen har varit internationellt efterlyst för anstiftan till mord samt för penningtvätt sedan drygt ett år tillbaka. Det rapporterade Kvällsposten och Sydsvenskan under lördagsmorgonen.

Kammaråklagare Lisa Åberg bekräftar gripandet för SVT Nyheter Skåne.

– Han greps i Spanien misstänkt för anstiftan till mord. Vad jag kan bekräfta så är han gripen misstänkt för att ha anstiftat mordet som skedde på Ramels väg, säger hon.

Enligt Sydsvenskan ska mannen även vara misstänkt för att vara den som beställde mordet på Docentgatan i september 2018.

Krypterad mobiltelefon

Enligt Lisa Åberg bygger bevisningen på krypterade mobiltelefoner, där hon misstänker att den 28-årige mannen är en av användarna i konversationerna.

– Bevisningen bygger mycket på telefontrafik. Jag misstänker att han är en av dem som är bakom ett användarnamn, säger hon till SVT.

Ny förhandling

I november dömdes tre personer för inblandning i mordet på Ramels väg. En av dem dömdes till 18 år i fängelse. Domen har överklagats och huvudförhandlingen i hovrätten startar den åttonde januari.

– Skulle det väckas åtal mot den misstänkte 28-åringen kommer vi behöva ha en ny förhandling, säger Lisa Åberg.

Morden

Ramels väg på Rosengård

Det var i mars 2017 som en 23-årig man sköts ihjäl i anslutning till en återvinningsplats på Ramels väg i Rosengård. Mannen var vittne till mordet på en 16-årig pojke i Malmö som inträffade två månader tidigare. Enligt polisen levde den 23-åriga mannen under hot.

I november dömdes tre personer för inblandning i mordet, där en av dem får 18 års fängelse.

Docentgatan

En man i tjugoårsåldern sköts till döds i september 2018 på Hermodsdal i Malmö. Mannen sköts på en parkeringsplats under en kväll i september. Han fördes till sjukhus med skottskador men dog senare på sjukhuset.

Fyra unga män anhölls under februari 2019 misstänkta för mord och medhjälp till mordet på mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.