Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räntehöjningarna får stor inverkan på bostadsrättsföreningars ekonomi. Helena Fremle på Riksbyggen kommer under hösten att fokusera på att hjälpa hårt drabbade föreningar. Foto: SVT

Höjd ränta tvingar bostadsrättsföreningar att chockhöja avgifter

Publicerad

De som köpt en bostadsrätt riskerar inte bara att få betala tusenlappar mer i månaden på det egna lånet. Även bostadsrättsföreningar drabbas hårt av höjda räntor. I nyare föreningar kan månadsavgifterna att behöva höjas med 40-60 procent för att täcka kostnadsökningen.

– Det kommer att slå olika mot olika föreningar. Vissa kommer att få det tuffare än andra, säger Helena Fremle som är marknadsområdeschef för Riksbyggen i södra Skåne.

Nyare bostadsrättsföreningar är högt belånade. Vanligtvis har ungefär 30 procent av fastigheten finansierats med banklån.

Höjning upp emot 60 procent

SVT Nyheter Skåne har granskat årsredovisningar för flera nyare bostadsrättsföreningar. I dag har föreningarna lån med runt en procents ränta. Om räntan blir fyra procent när lånen läggs om, måste månadsavgifterna höjas med 40-60 procent för att täcka kostnaderna.

De bostadsrättsföreningar som får hjälp av Riksbyggen med förvaltningen har ofta lånen fördelade med tre olika bindningstider.

– Avgiftshöjningar löper under ett antal år och ökar succesivt. Så det blir inte en chockhöjning vid ett tillfälle, säger Helena Fremle.

Flera kostnader ökar samtidigt

Vid sidan av höjda räntor drabbas bostadsrättsföreningar också av stigande elpriser. Riksbyggen kommer nu att prioritera arbetet med att hjälpa föreningarna att hitta lösningar som kan minska kostnaderna.

– Vi kan vara behjälpliga med att ta in offerter från fler banker. Man bör också se över energikostnaderna för att minska dem på olika sätt, säger Helena Fremle.

SVT har granskat flera bostadsrättsföreningars årsredovisningar. Här är ett exempel på en förening som behöver höja avgiften kraftigt. Föreningens styrelse bekräftar uppgifterna, men har ännu inte gjort budget för kommande år.

Föreningen i Hyllie i Malmö har 71 miljoner i lån på fastigheten. Räntan på de tre lånen är idag i genomsnitt 1,02 procent. Räntekostnaden var 728 000 kronor under 2021.

Samtliga lån läggs om inom tre år (2022, 2024 och 2025). Om räntan då blir fyra procent blir räntekostnaden 2 840 000 kronor.

Om föreningen höjer månadsavgiften för att kompensera för räntekostnaderna, höjs avgiften för en trea på 70 kvadratmeter från dagens 3 663 kronor till 6049 kronor i månaden när lånen lagts om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer