En bostad brinner i ett flerfamiljshus i Malmö. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Boende evakuerade vid brand i flerfamiljshus

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några timmar brann det två gånger i samma lägenhet i ett flerfamiljshus på Persborg i Malmö. Brand nummer två ledde till att ett 40-tal boende fick evakueras. Polisen utreder om bränderna har ett samband.

– Vi måste avvakta tills det blivit tillräckligt svalt, så vi kan göra en teknisk undersökning, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Det var strax efter midnatt som polis och räddningstjänst fick larmet. De möttes av en fullt utvecklad brand som tros ha börjat på i en lägenhet på fjärde våningen och sedan spred sig till vinden. Fem ambulanser tillkallades men det finns inga rapporter om personskador.

Minst fem brandstationer från flera kommuner deltog i släckningsarbetet. Elden spred sig till vinden och brände hål i hustaket.

– Det har brunnit rakt igenom taket. Och det är nu öppet rätt ut, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Samtliga boende i husets, ett 40-tal fördelat på två trapphus, fick evakueras och hänvisades till Värner Rydénskolan.

Vid 03-tiden var branden så gott som släckt och eftersläckningsarbetet var påbörjat. Boende i ena trapphuset som inte brandskadats kunde då återvända till sina hem.

– Framförallt är översta våningen är skadad. Sedan vet vi inte hur omfattande vattenskadorna kommer att bli, säger Krokström.

Brandorsak okänd

Vad som har orsakat branden är inte klarlagt. Räddningstjänsten hade tidigare på söndagen ryckt ut till samma lägenhet efter ett larm om en köksbrand.

– Det är otroligt att detta kunde hända trots att vi hade den under bevakning, säger Krokström.

Ett fyra våningar högt flerfamiljshus började brinna under natten mot måndag i Persborg i Malmö. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.