Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salahuddin Barakat, imam i Malmö, uppmanar folk att inte låta sig provoceras. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Stopp för manifestation mot islam vid moské i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation mot islam planerades utanför den stora moskén på Rosengård i Malmö i samband med fredagsbönen i nästa vecka. Polisen tycker att platsen är olämplig och kräver att arrangören flyttar evenemanget.

– I ansökan står att man vill ha ett anförande om islam och dess negativa konsekvenser för samhället, säger Erik Åberg, biträdande chef för lokalpolisområde söder i Malmö.

Bakom ansökan står gatukonstnären Dan Park som tidigare är dömd för hets mot folkgrupp, men det ser polisen inte som grund för att avslå ansökan.

Enligt Erik Åberg ska det mycket till för att polisen ska kunna neka tillstånd till en manifestation. Däremot har myndigheten möjlighet att påverka valet av tid och plats utifrån ett säkerhets- och ordningsperspektiv.

– I normalfallet beviljar man ansökan men polisen har rätt att villkora plats. Så det är det vi håller på att kika på nu, säger Erik Åberg.

Dialog med båda parter

Polisen har fört dialog med arrangören för att få honom att flytta manifestationen så att den inte äger rum utanför den stora moskén i samband med fredagsbönen.

Parallellt har Malmöpolisen haft samtal med de muslimska samfunden i Malmö. Salahuddin Barakat, teolog och imam vid Islamakademin, skriver i sociala medier: ”Malmöpolisen ska ha en stor eloge för att tidigt nå ut till oss för att tillsammans kunna finna det bästa för Malmö.”

Salahuddin Barakat säger till SVT Nyheter att han hoppas att manifestationen ska passera obemärkt förbi och att den inte förtjänar någon uppmärksamhet. Han menar att arrangören är ute efter provokation.

– Man säger att man vill stå upp för yttrandefrihet men vi ser det snarare som att man vill provocera fram någon slags reaktion vars syfte är att påvisa att muslimerna inte respekterar de lagar, seder och bruk som finns i Sverige.

Gemensam syn

Salahuddin Barakat uppmanar folk att inte låta sig provoceras. Polisen är inne på samma tankegångar.

– Vår uppmaning är att känner man att man blir provocerad är rekommendationen att inte gå dit, säger Erik Åberg.

– Sedan kan man hantera viktiga frågor om yttrandefrihet och om islam i Sverige på ett mer långsiktigt, akademiskt och vist sätt, säger Salahuddin Barakat.

Mycket talar nu för att manifestationen kommer att ske på en annan plats och inte utanför moskén. Dan Park, som sökt tillstånd, skriver i ett sms till SVT Nyheter Skåne:

”Eftersom polisen garanterat ger avslag för Rosengård och andra invandrartäta områden även om jag överklagar så får man ta det som erbjuds.”

Agerar ombud

Dan Park ger inget rakt svar på frågan om han är ute efter att provocera men framhåller att han verkar för yttrandefrihet.

”Vad folk känner sig provocerad av väljer de själva”, skriver Dan Park.

Han uppger också att han inte själv ska tala på manifestationen utan sökt tillståndet på uppdrag av den danske politikern Rasmus Paludan, som gjort sig känd för att bränna Koranen och dömts för rasism.

Paludan försökte i senaste valet ta sig in i det danska folketinget men lyckades inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer