Isabella Arendt (Kristdemokraterne) och Rasmus Paludan (Stram Kurs) tidigare under 2019. Foto: TT

Bränner Koranen på torgmöten – nu kan han få en plats i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan är känd för att bränna koraner vid demonstrationer och har nyligen dömts för rasism. Hans parti Stram Kurs är ett av de mest islamofobiska och invandringskritiska partierna i Europa. Nu kan partiet komma in i det danska folketinget.

Rasmus Paludan som grundade partiet Stram Kurs 2017 vill stoppa invandringen till Danmark, förbjuda islam och kasta ut flera hundratusen danskar med utländskt påbrå.

Mycket av Stram Kurs retorik kan kännas igen från olika rasistiska forum på Internet. Fokus ligger på att skända islam så mycket det går inom lagens gränser samtidigt som Paludan sänder live på Youtube.

Live-sänder när han skändar islam

Paludan säger bland annat att islam är den dummaste religionen i världen och att muslimer ska ”åka hem”. Han har till och med bränt upp koranen inlindad i bacon. Trots det har Paludan, som är utbildad jurist, bara dömts för rasism en gång, en dom som han sedan dess överklagat.

Enligt Rasmus Paludan vill han visa danskarna att muslimer inte respekterar yttrandefriheten och därför inte passar in i det danska samhället.

– Yttandefriheten är bara intressant om man gör något som andra inte gillar. Det är då, när det sätt på prov, som man kan se om den verkligen är där, säger Rasmus Paludan till SVT.

Attackerades i april

Reaktionerna har varit starka. De flesta tycker att han gått över långt över gränsen. Och många danska muslimer känner sig utpekade och kränkta. Andra, några få radikala islamister, har hotat honom till livet. I april i år attackerades Paludan under ett av sina torgmöten. Han skadades bara lindrigt. Men senare samma kväll utbröt kravaller i centrala Köpenhamn.

Paludan har nu skydd från säkerhetspolisen tjugofyra timmar om dygnet. Den danska polisen säger att de sedan 2018 har spenderat drygt 24 miljoner danska kronor på att skydda honom.

Enligt Frank Jensen, före detta operativ chef på PET (danska säkerhetspolisen), skapar Paludans utspel till och med en ökad risk för terrorattacker i Danmark.

Ökar risken för terror

– Hans beteende provocerar väldigt många muslimer och bland dem finns det ju också extremistiska islamister som till exempel IS, säger Frank Jensen.

Men Paludans provokationer har också givit honom uppmärksamhet, framför allt bland unga. Stram Kurs Youtube-konto har drygt 40 000 följare och flera av deras filmer har fått flera hundratusen visningar.

Enligt Christian Jensen, chefredaktör på dagstidningen Politiken, är Rasmus Paludan ett helt nytt politiskt fenomen.

Skapar hat och polarisering

– Han provocerar och skapar hat och polarisering för att sedan slå mynt av reaktionen, säger Christian Jensen till SVT.

Enligt flera opinionsmätningar har Stram Kurs drygt två procent, det vill säga att Paludan skulle kunna få en plats i Folketinget efter onsdagens val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet