• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Inför det svenska riksdagsvalet i september förra året vände sig Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl till det svenska väljarna och uppmanade dem att stöda Sverigedemokraterna. Nu gör SD:s partiledare Jimmie Åkesson det samma inför det danska valet. Foto: Mads Claus Rasmusse/Ritzau/TT/Johan Nilsson/TT

Ras för Dansk Folkeparti – Jimmie Åkesson uppmanar danskarna att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti gick sämst av alla invandringskritiska partier i EU-valet den 26 maj. Nu vänder sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Danmarks väljare inför valet till Folketinget på onsdag och uppmanar dem att rösta på partiet.

Dansk Folkeparti har varit ett av Europas mest framgångsrika partier med invandringsmotstånd. Partiet har länge varit Sverigedemokraternas stora inspirationskälla och förebild, något som SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa i en intervju med Expressen under 2018.

I EU-valet den 26 maj gick det däremot sämre än på länge för Dansk Folkeparti, en sänkning med närmare 16 procent jämfört med valet 2014. Resultatet var sämst av alla invandringskritiska partier i Europa. Mette Östergård, chefredaktör för den konservativa dagstidningen Berlingske, tror att en av orsakerna till det är bytet av partiledare 2012.

– För några år sedan bytte man från den karismatiska Pia Kjærsgaard till den mer akademiske Kristian Thulesen Dahl som inte har fått samma gensvar hos danskarna som Pia Kjærsgaard hade, säger Mette Östergård till Agenda.

Pressad av nya högerpartier

Östergård säger också att bland annat Socialdemokraterna i Danmark har övertagit en stor del av den invandringskritiska politiken och att DF därför inte längre är ensamt om att driva de frågorna.

Inför det svenska riksdagsvalet i september förra året uppmanade Dansk Folkeparti de svenska väljarna att rösta på Sverigedemokraterna. Det gjordes genom ett öppet brev i Expressen undertecknat av partiledare Kristian Thulesen Dahl.

Åkessons öppna brev till danska väljarna

Nu ger SD:s Jimmie Åkesson tillbaka inför det danska valet till Folketinget på onsdag den 5 juni. I ett öppet brev som en annons i danska tidningen Jyllandsposten uppmanar Åkesson de danska väljarna att rösta på DF.

Åkessons meddelande inleds med orden ”Kära danskar”. Vidare skriver han att situationen i Danmark på många sätt är bättre än i Sverige och nämner bland annat att Danmark har lägre kriminalitet än Sverige. ”En stor del av anledningen till det är att Danmark har drivit en mer ansvarsfull invandringspolitik än vad Sverige har”, skriver Åkesson. Åkesson avslutar sitt brev med: ”Rösta på Dansk Folkeparti”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.