Statsvetare: Dansk regeringsbildning kan ta veckor

Uppdaterad
Publicerad

Det röda blocket fick majoritet i det danska folketingsvalet och Socialdemokratiets Mette Frederiksen väntas bli föreslagen som ny statsminister. Men hon har inte någon lätt uppgift framför sig och regeringsbildandet kan dra ut på tiden.

– Det skulle inte förvåna mig om det tar tre veckor, säger statsvetaren Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet till nyhetsbyrån TT.

Socialdemokratiet (S) fick flest röster i det danska valet, 25,9 procent, och tillsammans med stödpartierna Radikale Venstre (RV), Socialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslistan (E) säkrar de majoritet med 91 mandat i folketinget. Trots det kan Danmark regeringsbildandet ta tid.

Val i Danmark 2019

Den nuvarande statsministern, Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, träffar drottningen under torsdagsmorgonen och meddelar att han lämnar sitt uppdrag. Därefter samlas alla partiledare hos drottningen för att meddela vem de anser ska få uppdraget att bilda regering. Det börjar med S-ledaren Mette Frederiksen.

– Men sedan väntar tuffa förhandlingar. De andra partierna inom det röda blocket har ganska tuffa krav på socialdemokraterna, säger Rune Stubager till TT.

Radikale Venstre (RV) har tidigare sagt att partiet inte kan utesluta att rösta mot en S-regering om man inte får inflytande över invandringspolitiken.

Vågmästare

Under valnatten öppnade Mette Frederiksen för samarbeten över blockgränserna. Men det kommer att dröja tror Rune Stubager.

– Frederiksens fokus nu är att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering. Radikale Venstre vill gärna sitta med i en sådan regering. Men jag tror inte att hon vågar släppa in dem eftersom det skulle sända en signal till de väljare som hon har lyckats locka tillbaka från Dansk Folkeparti (DF), säger han.

– Men då kommer RV att ta betalt på något annat sätt och det är vad förhandlingarna kommer att handla om.

RV hade fram till 1990-talet en sorts vågmästarroll inom dansk politik, enligt Stubager. Han säger att det är en position som de gärna tar. Men just vad gäller invandringspolitiken är de relativt låsta till det röda blocket.

– Radikale Venstre är vågmästare i den ekonomiska politiken, men inte gällande invandringspolitik. Där ligger de ganska långt till vänster, säger Rune Stubager.

Fakta: Danmarks valresultat

Tio partier tar sig in i det danska folketinget, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (-0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3 (-1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (-5,2)

Partier under tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (+1,8)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (+0,8)

Källa: TT/DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet