Dansk Folkepartis viceordförande Sören Espersen och ledamot Peter Skaarup tror på partiets politik trots de dåliga resultatet. Foto: DR/Henning Bagger/RITZAU/TT

Stödet för Dansk Folkeparti halveras

Uppdaterad
Publicerad

Dansk Folkeparti, det tidigare näst största partiet i folketinget, gjorde ett katastrofval och tappade mer än hälften av sitt stöd – från 21,1 procent i det förra valet till 8,7.

– Vi visste att vi skulle gå tillbaka, men frågan var hur mycket, sa DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl på partiets valvaka, medan resultaten ännu räknades.

Men ledamot Peter Skaarup säger att de är som ”en stor familj” och tror på sitt parti.

– Vi kommer igen och vi står samman, säger Skaarup till DR.

Val i Danmark 2019

Valresultat som ”springbräda”

Enligt Dansk Folkepartis vice ordförande Sören Espersen kommer partiet att använda valresultatet som en ”språngbräda” för att komma vidare. Men förändra sin politik tänker Dansk Folkeparti inte göra, enligt Espersen.

– Den ligger fast. Vi har en stark ordförande som har grundat partiet. Vi har alltid sagt samma sak. Vi står fast vid det, som vi är, eftersom vi är stolta över det, säger Espersen.

Kämpa för väljarna

Viceordförande Espersen säger däremot att partiet kommer att behöva kämpa för att återfå sina väljare.

– I nästa val ska vi ha ett helt annat resultat, säger Espersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet