Marie Nordstrand analyserar den preliminära vallokalsundersökningen i Danmark. Foto: SVT

Marie Nordstrand: ”Regeringsbildningen kan bli besvärlig”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det val i Folketinget i Danmark. Många är överens om att regeringsbildningen kommer bli komplicerad. SVT:s reporter Marie Nordstrand analyserar den preliminära vallokalsundersökningen. Den visade bland annat att Socialdemokratiet backar men att de andra i det rödgröna går framåt, att Dansk Folkeparti halverat sitt väljarstöd och att Stram kurs balanserar på den två-procentiga spärren.

SVT:s reporter Marie Nordstrand är på plats på Socialdemokratiets valvaka i Köpenhamn och berättar att det blev lite extra stimmigt när resultatet i vallokalundersökningen kom vid 20-tiden på kvällen då vallokalerna stängdes. Trots att Socialdemokratiet backar med en procentenhet ser partiledaren Mette Frederiksen ut att bli den stora vinnaren i valet enligt Marie Nordstrand.

– Hon har lyckats med att ta Dansk Folkepartis väljare och i sin tur har de väljare som har röstat på Socialdemokraterna tidigare som inte vill ha en stram invandringspolitik gått till andra partier inom hennes eget rödgröna block, säger Marie Nordstrand och fortsätter:

Val i Danmark 2019

– Därför blir den här koalitionen störst.

Besvärlig regeringsbildning

Om det rödgröna blocket vinner valet kan det bli en krånglig regeringsbildning med tanke på att partierna har väldigt olika åsikter i framför allt invandringsfrågan, enligt Nordstrand.

– Många är övertygade på att det kan bli komplicerat och ta tid, det kan bli besvärligt , säger Nordstrand.

Stram Kurs utan parlamentsplats

Det islamofobiska och invandringskritiska partiet Stram Kurs gick upp 1,8 procentenheter enligt vallokalundersökningen. För att komma in i parlamentet är det en spärr på två procent.

– Man brukar säga att man kan räkna 0,6 plus eller minus på vallokalundersökningarna. Många som jag har pratat med tror nog kanske ändå inte att Rasmus Paludan och hans väldigt extrema parti Stram Kurs ska komma in i folketinget.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet