Marilyn Pettersson, till höger i bild, försökte rädda Karolin Hakims liv. I klippet berättar hon om händelsen och om hur mordet påverkat henne. Foto: Privat/Tove Hansson, SVT

Marilyn försökte rädda Karolins liv: ”Krossar mitt hjärta när jag tänker på bebisen”

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla bebisen som fick börja sitt liv utan sin mamma.

Sorgen över hur mördade Karolin Hakims lilla barn drabbats biter sig fast hos Marilyn Pettersson, som var en av dem som var först på mordplatsen för ett år sedan.

– Jag ville rädda hennes liv men det var för sent.

Marilyn Pettersson hade precis kommit hem efter att ha skjutsat sin dotter och börjat göra frukost i köket när hennes man ropade att någon sköt utanför deras hus. Hon trotsade hans uppmaningar om att hålla sig borta och sprang ut.

– Jag har lärt mig första hjälpen och tänkte att jag måste hjälpa till, säger hon.

Mordet på Karolin Hakim

Andra var redan framme och igång med första hjälpen men Marilyn förstod snart att det inte fanns något hopp. Kvinnan som låg på marken var redan död. Bredvid henne låg hennes barn, endast fyra månader gammal.

– Bebisen kommer att växa upp utan sin mamma. Det krossar mitt hjärta när jag tänker på det, säger hon.

Besöker Karolins grav

Ett år har gått. Karolin Hakim fanns inte med när hennes barn firade sin ettårsdag. För Marilyn Pettersson blir livet inte heller detsamma.  Varje gång hon lämnar sitt hus ser hon mordplatsen och hon tänker på Karolin Hakim dagligen.

Hon visar det staket som Karolin föll över när skyttarna jagade henne och fönstren till den lägenhet där hon bodde med sin familj.

Själv känner Marilyn Pettersson sig inte längre trygg i de kvarter där hon förr aldrig varit rädd.

– Man vet inte vad som kan hända. Jag trodde aldrig att någonting sådant här skulle hända här.

Under det år som gått har hon besökt Karolin Hakims grav för att lägga ner blommor flera gånger i månaden. Det har hjälpt henne att bearbeta sorgen över det brutala mordet.

”Många vet vilka som gjorde detta”

Marilyn Pettersson vill se mer kameraövervakning i hela Malmö och en ändring av lagen som gör det möjligt att vittna anonymt. Innan den möjligheten finns kommer mordet på Karolin Hakim inte att klaras upp, tror hon.

– Jag tror många vet vilka som gjorde detta men eftersom det handlar om gängkriminalitet är det ingen som vågar öppna munnen.

Fotnot: Marilyn Pettersson har tidigare haft uppdrag som fritidspolitiker för Kristdemokraterna. Hon har nu uppdrag som nämndeman för Moderaternas räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet