Amanda Hansson har själv gjort flera ingrepp. Foto: SVT

”Märker hur tydligt folk blir påverkade”

Uppdaterad
Publicerad

Skönhetsbloggerskan Amanda Hansson från Landskrona har testat många olika skönhetsingrepp – och känner själv att bloggare och kändisar har stort ansvar för hur de påverkar yngre.

– Jag har blekt mina tänder, jag har tagit bort hår med laser, jag har fyllt mina kinder med fillers och fyllt mina läppar. Jag har också botox i käkmusklerna, säger Amanda Hansson.

Amanda Hansson är 22 år och har bloggat i ungefär ett och ett halvt år. Redan som barn blev hon intresserad av skönhetsprodukter.

Skönhetsbloggerskan Amanda Hansson framför spegeln Foto: SVT

Bloggar om skönhet för ung publik

Hennes mamma arbetade på ett företag inom branschen, och på den vägen väcktes nyfikenheten även hos Amanda.

I dag bor hon i Landskrona och på bloggen recenserar hon produkter och behandlingar.

– Mina läsare är mellan 18 och 27 år, och bor främst i Skåne, berättar hon.

Amanda når runt 1.500-2.000 läsare, och hon är en av många bloggare som idag satt trenden bland unga när det gäller skönhetsbehandlingar och ingrepp.

Amanda Hansson testar smink Foto: SVT

Via sin blogg får hon i dag produkter hemskickade utan kostnad. Hon samarbetar även med olika salonger och kliniker där hon får behandlingar helt gratis. Men enligt Amanda är det inte helt ”gratis” eftersom hon måste förmånsbeskatta det.

– Man är som en vandrande marknadsföringspelare. Man är klistrad med erbjudanden och rabatter, säger Amanda.

”Folk blir påverkade”

Men med bloggen kommer också ett stort ansvar, enligt Amanda.

– Man märker hur tydligt folk blir påverkade och man märker själv hur jag blir påverkad av andra bloggare och youtubers. Den rollen är jätteviktig men innebär mycket ansvar, säger Amanda.

Som 18-åring gjorde Amanda sin första läppförstoring. Ingreppen fascinerar Amanda, just för att det går att förändra sitt utseende utan att det behöver vara permanent.

– Det handlar nog om att jag vill förändra något som jag inte är jättenöjd med, men sedan handlar det också om att jag tycker att det är häftigt. Jag har aldrig varit rädd, utan det har bara varit nyfikenheten som tar över.

Amanda Hansson injektionsbehandlas Foto: SVT

Att ingrepp blir allt vanligare bland unga är inget som Amanda tycker är negativt. Men hon poängterar att man måste vara försiktig när man väljer var man gör behandlingen.

– Just det här att man inte väljer rätt behandlare, att man går på två-för-en-erbjudanden eller går på det här och får det där på köpet. Det kan gå bra, men också väldigt dåligt.

Chatta om skönhetsoperationer klockan 11 – klicka här.

Se också:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.