Mastodontmöte om regionbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I två dagar träffas region Skånes politiker i Kristianstad för att diskutera hur de vill använda skåningarnas skattepengar.

Måndagen ägnas åt debatt om hur hälso- och sjukvården för Skånes 1 344 689 invånare ska utvecklas, effektiveras och förbättras.

Det handlar om hur köerna till sjukvården ska kortas, effektiviseringar inom vård och administration och inte minst om hur region Skåne ska bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Om vi ska få människor att välja vården måste de hålla ihop. Vi vill ha mer luft i systemet och införa 30-timmar arbetsvecka,  säger Agneta Lenander (V).

Sverigedemokraterna vill införa en ny modell för att öka arbetsglädjen och förbättra personalens hälsa.

– Vi ser en oroande utveckling med hyrpersonal, framför allt sjukskörskor. Förhoppningsvis kan vi locka tillbaka personal med flexibla arbetstider. Vi vill införa en arbetstidsmodell med 80 procent arbete, tio procent utbildning och tio procent investering i personalens hälsa, säger Marlen Ottesen (SD).

Fast vårdkontakt

Birte Sandberg (C) pekar på alliansens planer att införa en fast vårdkontakt, en reform som hon beskriver som historisk:

– Alla kan inte få en fast vård- eller läkarkontakt direkt men vi börjar med de äldre och de kroniskt sjuka. Vi ska också satsa på förebyggande hälsosamtal med 40-, 50- och 60-åringar för att förebygga sjukdom och ohälsa, säger Birte Sandberg.

I Alliansens budget finns ett effektiviseringsmål på två procent, vilket debattörer från S och V ifrågasätter. De undrar var pengarna ska sparas.

Mer pengar till primärvården

– Skåningarna ska få mer och effektivare sjukvård för sina pengar. Den nära vården ska bli verklighet; i hemmet, på vårdcentraler och kommunala boenden. Sjukhusen ska kunna koncentrera sig på specialistsjukvården, säger Anna Mannfalk (M).

– Vi lägger 2 460 miljoner kronor mer på hälso- och sjukvården i vår budget, säger Gilbert Tribo (L). Ingen gång har vi lagt så mycket på primärvården inom region Skåne.

I morgon, tisdag, ska politikerna ta beslut om nästa års budget. De har redan beslutat att skatten ska höjas med 49 öre till 11,18 kronor nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.