Tre kommuner erbjder kalla matlådor till de äldre. Foto: SVT

Matlagningshjälp istället för låda

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner I Västsverige levererar kyld micromat till äldre med hemtjänst. Men i Malmö har man valt en annan väg – matlagningshjälp.

Malmö är en av de kommuner som helt slutat med de kommunalt upphandlade matlådorna.

– I undersökningar fick vi inte så höga betyg kring det här med maten. Det fanns de som fick en matlåda men som kanske tog bort delar av maten. Den kanske var näringsrik och bra men den smakade inte som man ville att den skulle smaka, säger Ilona Holmgren, utvecklingssekreterare inom vård och omsorg i Malmö stad.

#gammalidag

De äldre väljer själva

2010 bestämde sig Malmö stad för att sluta med systemet där kommunen upphandlade matlådor och sedan tog betalt för dem.

Nu är tanken att hemtjänsten erbjuder en service – men de äldre väljer själva om de vill ha hjälp med enklare matlagning i hemmet, få mat från restaurang eller matbutik.

Kalla lådor i tre kommuner

SVT  har frågat alla de skånska kommunerna om deras äldremat. 24 har svarat. Få kommuner serverar kyld färdigförpackad mat.

Bara tre, Lomma, Staffanstorp och Trelleborg, erbjuder kalla lådor till de äldre. Hemtjänsten i övriga kommuner levererar varma matlådor, mat från restaurang och i vissa kommuner kan de äldre välja själva om de vill ha kyld mat eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet