Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Målet är att skapa 3000 nya bostäder”, berättar Eslövs planarkitekt Moa Åhnberg, en av flera cyklande makthavare som gett sig ut på ambulerande medborgardialog i staden. Foto: Hans Larsson/SVT

Medborgardialog på tre hjul i Eslöv

Publicerad

I Eslöv har en ny typ av styre sett dagens ljus, cykelstyret.

Med kommunens svarta lådcykel fullastad med broschyrer och kartor ger sig nu politiker och tjänstemän ut för att hålla medborgardialog och sälja in Eslövs nya stadsdel.

– Det är ett härligt sätt att komma ut, nu när coronapandemin ändå gjort det omöjligt att ses på vanligt vis och hålla klassiska samrådsmöten, berättar kommunens planarkitekt Moa Åhnberg. 

3000 nya bostäder

Syftet med den pågående miniturnén, som på lördagen nådde köpcentret Flygstaden, är att presentera Eslövs stora framtidssatstning, den nya stadsdel som ska ersätta mycket av dagens industriområden i östra tätorten.

– Målet är att på sikt bygga 3000 nya bostäder öster om järnvägen i Eslöv, men egentligen handlar det om så mycket mer än bostadsbyggande. Vi vill skapa mycket mer grönska än idag och få en stadsdel där folk vill röra sig och cykla, plus att vi får ett bra tillfälle att rena en hel del gammal industrimark, säger Moa Åhnberg.

Skepsis i leden

Bland de förbipasserande nickade många uppskattande åt den ambulerande skärmföreställningen om stadens snabba tillväxt. Andra mötte planerna för östra Eslöv med viss skepsis.

– Det börjar bli väldigt mycket bostäder i Eslöv, snart finns det inte plats för några andra verksamheter i stan. När jag flyttade hit fanns det mycket fler företag än idag och ett helt annat fokus på invånarna, förklarade Alex Malmborg, Eslövsbo sedan tolv år.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer