Dagen efter branden. Foto: Hans Larsson

Upp till 80 barn drabbades

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 49 och 80 barn omplaceras inför måndagen efter den stora branden på en förskola i Holma under natten till söndag. Förskoleförvaltningen har under söndagen jobbat för fullt för att hitta nya lokaler.

Förskolechefen ringde Margaretha Danielsson, chef för område Väster i utbildningsförvaltningen, under natten mot söndag och berättade vad som hänt. Och under dagen pågick arbetet för fullt med att hitta platser till alla barnen till måndag morgon.

Och vid 18-tiden på söndagkvällen hade man lyckats hitta tillfälliga lokaler, och avdelningarna får i dem vara tillsammans.

Malmö

– Vi är i princip helt klara med att nå alla vårdnadshavare som har barn i den nedbrunna lokalen. Två av avdelningarna kommer att få plats inne på Snödroppens förskola där vi hade en tom avdelning och vi har lånat lokaler av Holmaskolan där en avdelning får plats. Varje barngrupp kommer vi att kunna hålla intakt så att barn och personal är tillsammans, säger Margaretha Danielsson.

Man har även förstärkt med extra personal.

– Vi har mötts av en väldigt stor förståelse från vårdnadshavarna. En del har sagt att de är föräldralediga och kan ha barnet hemma, och andra har frågat hur de kan hjälpa till. De bidrar väldigt mycket på det sättet, säger hon.

Släckningsarbetet pågick under söndagen. Foto: Richard Lööf

Även intilliggande avdelning drabbas

Hon understryker även att barnen kommer att behöva stöd och hjälp från sina pedagoger; människor de är bekanta med.

På den enhet som brann ner var 49 barn inskrivna. Men när Förskoleförvaltningen besökte enheten intill, med 31 barn inskrivna, under söndagen märkte de att den luktar rök.

– Saneringsarbetet är igång i den andra lokalen och redan när vi var där tidigare i dag har vi packat undan textilier så att de inte ska ta åt sig mer rök, säger Margaretha Danielsson.

Hoppas på att lösa det praktiska innan måndag

Kendal Ismael, som bor med sin familj på Holma, är en av de drabbade.

– Jag hörde ljudet från brandbilarna i natt och gick ut på balkongen. Det är ju hemskt. Jag har två barn på förskolan. Man förvånas över att någonting sådant kan hända, säger han.

– Visst händer det saker här på Holma då och då, men i huvudsak är det ett lugnt område. Vi trivs här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet