Överläkare Karl-Fredrik Eriksson beskriver att vården håller andan. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Över 200 covidpatienter på skånska sjukhus – 23 fler sedan i tisdags

Uppdaterad
Publicerad

16 patienter med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelning i Skåne och 192 på vårdavdelning. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka.

Detta enligt Region Skånes statistik, som uppdaterades under fredagen. Det genomsnittliga antalet fall per dag de senaste sju dagarna är under fredagen uppe på 1 949. Den siffran har ökat konstant sedan annandag jul, då siffran var strax under 800.

Platserna räcker inte

Antalet covidsjuka på intensivvårdsavdelning i Skåne är under fredagen två fler än i tisdags. Covidsjuka patienter på vårdavdelning har ökat med 21. Det innebär att 208 patienter vårdas på skånska sjukhus just nu. Så hög har siffran inte varit sedan 9 februari förra året.

– Det har varit en snabb ökning av inläggningarna så platsantalet räcker inte till. Här håller man andan varje dag och skriver ut de patienter man har för att få plats med nya, säger Karl-Fredrik Eriksson, överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Hittills har två avdelningar fått göras om till covidavdelningar och det är möjligt att även en tredje kan behöva göras om.

– Det är även ett stort söktryck för icke-covid patienter och de ligger utspridda på stora delar av sjukhuset, vilket så klart inte är optimalt.

Ovaccinerade och omikron

Karl-Fredrik Eriksson säger att situationen liknar förra vintern då Skåne nådde sin topp i smittspridning och inläggningar, om än med färre patienter. En annan skillnad är vilka som läggs in.

– De är yngre och friskare i grunden och en hel del som är ovaccinerade. Vi har ovaccinerade 40-åringar som behöver andningshjälp för att klara sin syresättning, det såg vi inte i den förra vågen.

När antalet med covid-19 på sjukhus var som högst för ett år sedan var drygt 600 inlagda med konstaterad covid-19.

Antalet smittade i Skåne har sedan pandemin startade nu passerat 200.000 fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer