• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala i Uppsala län. Det brinner i en bilskrot i Boländerna. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland. Läs mer

”Våren har kommit till Skåne”. Glädjebesked från SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret. Foto: TT/SVT

Meteorologisk vår på flera platser i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Våren har kommit till Skåne. Iallafall i rent vetenskaplig bemärkelse. Temperaturen har på sina håll den senaste veckan inte lyckats ta sig under nollstrecket en enda gång.

Meteorologisk vår – så kallas det när dygnsmedeltemperaturen är högre än 0°C men lägre än 10°C under minst sju dygn. När detta inträffar räknar man den första dagen i serien som vårdag, det får dock ske tidigast den 15 februari.

Inga minusgrader

Och nu har det hänt i Skåne. Under onsdagskvällen kunde SMHI konstatera att mätstationerna i Falsterbo, Malmö, Lund, Skillinge och Hallands väderö inte haft ett dygn med minusgrader den senaste veckan. Därmed är våren ett faktum, åtminstone i tal om vetenskap och siffror.

– Det är nog ganska normalt just där. Det är ju kuststationer, så där är det milt, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

I de norra och inre delarna av Skåne får man vackert ge sig till tåls i väntan på den meteorologiska våren. Enligt Jannicke Geitskaret är det inte ovanligt att den infaller den 15 mars, först en månad efter de mer kustnära Skånska orterna.

”Kall start”

Upplevelsen av vår kan mycket väl låta vänta på sig. Från och med slutet av veckan väntas betydligt kallare väder med förmodat tvåsiffriga minusgrader på sina håll i Skåne. Det är då högst troligt att Sverige får uppleva flera så kallade nationella isdygn.

Tar man tillbaka vårförklaringen då?

– Nej, man får inte ta tillbaka våren. Har den kommit har den kommit. Men det man kan säga i efterhand är väl att det var en kall start på våren, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer