Malmö-spelare misstänkt för nya brott Foto: Bildbyrån

MFF-spelare anhållen misstänkt för våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Sydsvenskan har samma MFF-spelare som sen förra sommaren misstänkts för sexuellt utnyttjande anhållits under onsdagen och sitter nu frihetsberövad. Han är nu misstänkt för fem våldtäkter mot barn. Målsägande är en flicka under femton år.

Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att samma flicka i december tilldelades ett målsägandebiträde. Det misstänkta brottet var då sexuell kontakt med barn under femton år. Efter några veckors utredning har misstanken skärpts till fem fall av misstänkta våldtäkter mot barn, vilket tidningen var först med att rapportera om.

Spelaren är sen tidigare misstänkt för två fall av sexuellt utnyttjande av en annan flicka under femton år. Under hösten anhölls och ställdes MFF-spelaren inför häktningsdomare, men tingsrätten ansåg inte att det räckte för att häkta honom, eftersom risken att han på fri fot skulle förstöra utredningen inte ansågs tillräckligt stor.

Misstänks för nya sexualbrott

Polisen har därefter fortsatt utreda de misstänkta brotten som ska ha ägt rum i Uppsala och i Stockholmsområdet. Nu är MFF-spelaren därmed delgiven misstanke om sexualbrott mot två personer då misstankarna i den första utredning har stärkts. Åklagaren har till och med lördag på sig att besluta om han ska begära personen häktad.

Kammaråklagare Ola Lavie vid Malmö åklagarkammaren säger till SVT Nyheter att mer information också tillkommit i det tidigare fallet, men att det än så länge inte är något han vill gå ut med.

”Ska rubriceras som våldtäkter”

– Vi har fått mer information, utredningen har gått framåt. Men då den flickan varit nära 15 års-åldern är brottsrubriceringen en annan. Jag gör bedömningen att det senaste fallet ska rubriceras som våldtäkter. Om det blir så tar domstolen ställning till.

– Straffminimum för våldtäkt mot barn är två år. Men det behöver inte bli så. En variant är att man rubriceras det som ett annat brott som kan ha en annan straffskala, säger Ola Lavie.

Förhör har hållits med den misstänkte under onsdagseftermiddagen.

Fakta: sexualbrott

6 kap. Om sexualbrott

4 § Den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.

[...]

Är brott som avses i första stycket [...] att anse som grovt, döms för grov våldtäkt mot barn till fängelse i lägst fyra och högst tio år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningsmannen har använt våld eller hot om brottslig gärning eller om fler än en förgripit sig på barnet eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningsmannen med hänsyn till tillvägagångssättet eller barnets låga ålder eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Lag (2013:365).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.