” Vi kommer att överklaga häktningen”, säger försvarsadvokaten Jan-Anders Hybelius till SVT Nyheter Skåne. Foto: Kenneth Sundin/SVT

MFF-spelare häktas för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En allsvensk fotbollsspelare i Malmö FF häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn i fem fall. Spelaren är sedan tidigare misstänkt för sexuellt utnyttjande av en annan flicka.

– Det är fel att han häktades idag eftersom bevisningen är alldeles för tunn och ord står mot ord. Därför kommer vi att överklaga, säger försvarsadvokaten Jan-Anders Hybelius till SVT Nyheter Skåne.

Mannens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius. Foto: Kenneth Sundin/SVT

Under häktningsförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar i Malmö tingsrätt på fredagen, meddelade försvarsadvokaten att MFF-spelaren förnekar brott och uppger att han inte haft något sexuellt umgänge med målsägande. Men Jan-Anders Hybelius bekräftar att spelaren vet vem målsägande är.

– Jag vill inte kommentera försvarets påståenden, istället kan jag konstatera att rätten har bedömt att bevisningen räcker för sannolika skäl för detta brott och att han därför ska häktas, säger åklagaren Ola Lavie.

– Det finns risk för att han kan avvika eller påverka utredningen och dessutom är det för detta brott inte föreskrivet lindrigare straff än två år och då är det obligatorisk häktning, fortsätter han.

Ola Lavie, åklagare. Foto: Kenneth Sundin

Stärkta misstankar i nytt fall

Mannen anhölls i onsdags kväll på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn vid flera tillfällen under åren 2016 och 2017 i Uppsala och i Stockholmsområdet. Det rör sig om flera brott mot samma målsägande, en flicka under 15 år.

Flickan tilldelades ett målsägandebiträde i december och då var det misstänkta brottet sexuell kontakt med barn under 15 år, rapporterade Sydsvenskan. Det är misstankarna i den brottsutredningen som nu har stärkts och spelaren är nu misstänkt för fem våldtäkter mot barn.

Den misstänkta mannen är sedan i somras även misstänkt för två fall av sexuellt utnyttjande av barn, men dessa brott har en annan målsägande. 

Malmö FF stängde av spelaren från spel och träning när den första misstanken blev känd. Tingsrätten beslutade sedan att mannens skulle släppas efter häktningförhandlingen, eftersom han inte bedömdes kunna försvåra utredningen.

Hävde avstängningen

När förundersökningen drog ut på tiden, hävde klubben i mitten av januari avstängningen, vilket möttes av protester från supportrar.

Sent på torsdagen, efter att mannen anhållits misstänkt för våldtäkterna, meddelade Malmö FF att spelaren stängs av på nytt.

”Malmö FF ser mycket allvarligt på anklagelserna som framförs och spelaren är fortsatt avstängd”, skriver klubben i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.