Michael Bojesen, vd Malmö opera. Foto: Jenny Lindeborg/SVT

Därför har Malmö opera miljonunderskott

Uppdaterad
Publicerad

Malmö opera kommer att gå back 9,5 miljoner kronor i år – men redan nästa år, 2020, lovar operachefen att budgeten ska vara i balans. Samtidigt tycker han att man ska akta sig för att spara på kulturen.

Underskottet på 9,5 miljoner kronor i år är cirka tre procent av Malmö operas totala omsättning på 300 miljoner kronor – men operachefen tar ändå allvarligt på det. Största delen av underskottet kommer från 75-årsfirandet, cirka fem miljoner med turnén.

 – Men vi har också gjort stora satsningar på digitalisering och vi lagt ner vårt eget tryckeri. Det har kostat mycket, men gör att vi 2020 har en hållbar budget och vi har också eget sparat kapital som vi kan ta av, säger Michael Bojesen, vd för Malmö opera.

Långsiktigt arbete

Att operan valde att satsa på sitt 75-års jubileum, trots att man inte fick de extra offentliga anslag man begärt för det, tycker han därför inte är konstigt.

– Nej, vårt arbete är långsiktigt. Kontrakten var skrivna och vi hade inte sparat något på att ställa in.

Operan kommer därför inte att lägga ned några föreställningar på grund av underskottet i kassan.

”Spara inte på kultur”

– Nej, våra största intäkter kommer från biljettförsäljning och under 2020 är vi i balans, det kommer bli tufft men vi klarar det. Men vi är beroende av att politikerna ger oss rätt anslag. Gör de inte det, kan vi förstås inte göra lika mycket som tidigare.

– Man ska akta sig för att spara på kultur. Vi är inte grädden på toppen, vi är krämen som håller ihop själva tårtan, det vill säga samhället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.