Foto: TT

Migrationsdomstolen hårt pressad – ”Inte försvarbart”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår Migrationsdomstolarna larm om att minskade resurser kommer att göra att väntetiderna ökar kraftigt.

– Det är varken samhällsekonomiskt eller humanitärt försvarbart, säger Lars Sjöström, lagman vid Förvaltningsrätten i Malmö.

Domstolsverket hade begärt en förstärkning på 300 miljoner från staten i årets höstbudget. Det blev 122 miljoner och det kommer att slå hårt mot verksamheten menar domstolarna.

Vid Migrationsdomstolen i Malmö finns det runt 200 heltidstjänster. Alla dem kommer man inte att kunna behålla om budgeten klubbas i december.

– Domarna har en väldigt stark anställningstrygghet. Det är för att säkerställa domstolarnas oberoende, säger Lars Sjöström.

– Det gör att minskningen kommer att ske bland den personal som servar domarna. Och det gör att vi kan få en obalans i personalen som också påverkar arbetet.

Lars Sjöström, lagman vid Förvaltningsdomstolen i Malmö

Kraftigt längre väntetider

Det Lars Sjöström mest oroar sig för är att väntetiderna kommer att öka kraftigt. Idag tar det runt 1,5 år från det att ett mål kommer in till Migrationsdomstolen till att det avgörs.

– Med den nya budgeten så kan den väntetiden öka med ytterligare ett år, säger han.

– Det är givetvis inte acceptabelt. Det är en jobbig väntan för den som ska ha besked, men det kostar också samhället pengar. Migrationsverket får ökade kostnader för de personer som har fått avslag, men som överklagat.

Färre asylsökande

Regeringen menar att man kan dra ner på resurserna till Migrationsdomstolarna eftersom strömmen av asylsökande till Sverige minskar. Men enligt Lars Sjöström så minskar inte antalet mål i domstol, snarare tvärtom.

– Med de väntetider som är, så behandlar vi just nu de som kom 2015-2017, säger han.

– Men vi behandlar ju ett antal andra fall också och de ökar.

Det gäller till exempel medborgarskap och migrationsärenden som hör ihop med till exempel familjeåterföreningar.

– Det här känns givetvis inte bra, säger Lars Sjöström.

– Det finns ett gammalt uttryck som lyder ”Justice delayed is justice denied”, alltså att rättvisa som försenas är en förnekad rättvisa. Det är inte rimligt att folk ska vänta i åratal på besked.

Inga notarier

En annan följd av minskade resurser är att Migrationsdomstolen i Malmö inte längre kommer att kunna ta emot notarier. Det handlar alltså om juridikstudenter som måste ”sitta ting” för att kunna gå vidare i sin utbildning.

– Redan idag är det problem med domarförsörjningen i Sverige. Inte här nere i Skåne kanske, men på andra håll i landet. Och det kommer ju inte att bli lättare om studenter inte kan bli tingsmeriterade, säger Lars Sjöström.

– Från vår sida är det en gemensam uppfattning att det är mycket märkligt att man gör så kraftiga nerdragningar vid domstolarna.

Vi söker justiedepartementet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.