Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Rubin lämnar alla politiska uppdrag med omedelbar verkan.

Mikael Rubin (M) avgår efter utpressningsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, Mikael Rubin (M), lämnar samtliga förtroendeuppdrag för Moderaterna med omedelbar verkan.

Beskedet kommer efter att det under gårdagen blivit känt att Mikael Rubin blivit utpressad på totalt 213 000 kronor av en kvinna som han ska ha köpt en nakenbild av. Kvinnan hotade sedan med att sprida till media och Mikael Rubins familj att han försökt köpa sex av henne, något han förnekar.

Enligt Ann Kajson Carlqvist, gruppledare för Moderaterna i Trelleborg, fattades beslutet av en enig fullmäktigegrupp, på Rubins begäran.

– Det Mikael har gjort är oacceptabelt och det påverkar naturligtvis förtroendet för Moderater och för honom. Och det var också därför vi fattade ett enigt beslut om att Mikael lämnar, säger hon.

SVT Nyheter söker Mikael Rubin för en kommentar.

”Vi inom partiet har inte fått någon information”

I polisens förundersökning framgår att kvinnan, som misstänks ha utpressat Rubin, i mars 2021 skickade ett mejl där hon hängde ut honom som sexköpare till Trelleborgsmoderaternas gemensamma e-postadress samt till Göran Gärtner, partiets ordförande i Trelleborg.

Men enligt Ann Kajson Carlqvist har varken hon eller någon annan inom partiet nåtts av detta.

– Vi inom partiet har inte fått någon information, varken från Göran eller någon annan, om den här situationen, säger hon.

Till Trelleborgs Allehanda säger Göran Gärtner att han tagit emot mejlet, men att han inte trodde att det var något allvarligt.

KD tar över ordförandeposten

Erik Lundström (KD) tar med omedelbar verkan över som ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun. Arbetet i kommunen fortsätter enligt ordinarie rutin, skriver Trelleborgs kommun i ett pressmedelande.

Moderaterna arbetar med att hitta en ersättare till Mikael Rubin.

– Vi har många duktiga politiker, så jag är ganska övertygad om att vi snart kommer ha en ersättare som kan gå in i Mikaels skor, säger Ann Kajson Carlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.