Nu har våren kommit till Skåne, trots att det faktiskt aldrig blev riktig vinter. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Mild vinter – flera värmerekord väntas i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinter, eller snarare icke-vinter, har varit varmare än någonsin. Från norr till söder har nya värmerekord slagits. I Lund har medeltemperaturen legat mer än en grad över de tidigare rekorden.

Den 15 februari övergick den meterologiska hösten i Skåne sömlöst över till vår. Efter rekordvarma vintermånader sammanställer SMHI nu medeltemperaturerna för december till februari.

Dramatiskt ökade medeltemperaturer

På många platser ligger vinterns temperaturer långt över tidigare uppmätta rekord. I Lund har medeltemperaturen stigit med hela 1,2 grader.

Klimatkrisen

– Det är mycket ovanligt, eftersom vi pratar om hela säsongen. Enskilda dygn kan ha större svängningar men det är ovanligt att de ökar så mycket över en säsong. Annars när man ser rekord brukar det öka med några tiondelar, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI

Malmö, Kristianstad och Falsterbo är andra mätstationer där vinterns medeltemperaturer slår de gamla rekorden med råge.

Vad beror den varma vintern på?

Den varma vintern beror enligt Erik Engström på en kombination av milda atlantvindar från sydväst och en stark polarvirvel som stängt inne de kalla polarvindarna.

– Det är ett led i en pågående utveckling. Medeltemperaturen höjs till en varmare medelnivå, och de naturliga variationerna skapar skillnader från år till år. Men vi kommer få vänja oss vid mildare vintrar med mindre snö över södra Sverige, säger Erik Engström på SMHI.

Här väntas värmerekord under årets vinter

Kristianstad

Medeltemperatur: 4,6°.

Rekord: 4,0° från 1989

Mätning startade: 1878

Lund

Medeltemperatur: 4,9°.

Rekord: 3,7° från 1990 och 1989

Mätning startade: 1860

Malmö

Medeltemperatur: 5,1°.

Rekord: 4,3° från 2007

Mätning startade: 1917

Falsterbo

Medeltemperatur: 5,4°.

Rekord: 4,8° från 2007

Mätning startade: 1880

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet