Jakten på vildsvin måste öka enligt professorn på SLU Foto: TT

Mild vinter i Skåne – nu måste 160.000 vildsvin skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Även om en tredjedel av alla vildsvin skulle skjutas av, skulle den svenska stammen öka med ytterligare skador på skog och mark som följd. Nu säger professorn Hans Andersson på Sveriges lantbruksuniversitet till tidningen ATL att jakten måste trappas upp.

Den milda vintern i södra Sverige i kombination med ett så kallat ollonår, ett år med stor tillgång på ek- och bokollon, har gjort att den svenska vildsvinsstammen har ökat kraftigt, skriver tidningen ATL.

De talrika vildsvinsstammarna ställer till med stora skador för bland annat lantbrukare som råkar ut för uppbökade åkrar och gräsvallar. Nu säger Hans Andersson, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att jakten på vildsvin måste trappas upp avsevärt.

Under 2015 sköts det 97.000 vildsvin i Sverige. Enligt Hans Andersson måste den siffran ökas till 160.000 skjutna vildsvin för att stammen ska minska.

Enligt Anders Wetterin, vilt- och jaktexpert på LRF, är en anledning till den ökande vildsvinsstammen att svenska jägare har tröttnat på att jaga vildsvin.

– I dag uppfattas jakt på vildsvin som ett heltidsjobb. Jagar man älg eller rådjur går man ut en lördagsförmiddag. Har man dessutom redan ett arbete är det inte särskilt lockande att sitta uppe på nätterna, säger Anders Wetterin till ATL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.