Det väntas bli en mildare pollensäsong än förra året i Skåne, enligt biologen Åslög Dahl. Foto: SVT

Trots rekordvarma vintern – lindrig pollensäsong i Skåne

Uppdaterad
Publicerad
Våren är här och snart börjar björkarna blomma. Men årets björkpollensäsong väntas bli mildare än vanligt för allergiker.

Vår innebär allergisymptom för många människor, men enligt biologen Åslög Dahl är det inga högre pollenhalter att vänta i Skåne i påsk.  

– Under påsken kommer det att vara en låg till måttlig risk för fjärrtransporterat björkpollen söderifrån och sälgpollen, men en väderförsämring i slutet av helgen innebär att pollenhalterna sjunker, säger Åslög Dahl från Göteborgs universitet.

Vanligt med björkpollenallergi

Björk är en av de absolut vanligaste pollenallergierna, men i Sverige har björkarna ännu inte börjat blomma.

– Vi kommer närmare att våra egna björkar blommar när det har varit flera varma dagar. Vi är osäkra på när det kommer igång, men vi kan vänta oss det inom 10 till 14 dagar, säger Åslög Dahl.   

Vintern var varm i Skåne, men hittills har det inte varit någon ihållande värme under våren. Åslög Dahl tror inte att det kommer någon pollenexplosion senare under våren heller.

– Det blir inte en lika intensiv björkpollensäsong som till exempel förra året, i alla fall inte i Skåne, säger Åslög Dahl. 

Vanligaste allergisymptom skiljer sig från Corona 

Vissa av symptomen för pollenallergi är likvärdiga med de för coronaviruset, däribland huvudvärk, trötthet och andningsproblem. Åslög Dahl menar dock att de mest typiska symptomen ändå skiljer sig åt.  

– Snuva och kliande ögon och svalg är ovanliga symptom vid covid-19, och det är sällsynt med feber och muskelvärk vid pollenallergi. Vissa saker får man sortera ut, men är man osäker och orolig får man ringa 1177, säger Åslög Dahl.

ARKIV: 30 procent av befolkningen drabbas när pollensäsongen blir längre (25 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pollensäsongen börjar allt tidigare – besvärligt för de drabbade

Ökande hälsoproblem

Visa

Idag är 25 till 30 procent av alla vuxna och barn allergiska mot pollen, med olika grader av symptom. Siffran har ökat markant sedan mitten av 1900-talet, i synnerhet de senaste årtiondena. 

Pollensäsongen pågår normalt sett från tidig vår till sen höst, men ett varmare klimat gör att tiden förlängs. 

Källa: vardfokus.se, kaak.se (kunskapscentrum för allergi, astma och KOL)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer