Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För varje månad betalar Hörby kommun 56 000 kronor för tomma lokaler på Önnebo i Önneköp. Foto: SVT

LSS-boende blev fikarum för 56 000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Hörby kommun fortsätter betala dyr hyra för det gamla äldreboendet Önnebo som står tomt för fjärde året i rad. Kommunalrådet lovade nyligen att det skulle bli LSS-boende – men det strider mot lagstiftningen.

Nu har byggnaden blivit ett fikarum för hemtjänsten – för 56 000 kronor i månaden.

Det blir inget LSS-boende i de tomma lokalerna efter äldreboendet Önnebo i den lilla orten Önneköp i Hörby kommun. Detta trots att kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) för två månader sedan sa att det skulle bli just det.

Politiker hänvisar till tjänsteman

Idag vill kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito inte alls kommentera ärendet och det faktum att skattepengar varje månad rullar iväg från kommunen. Istället hänvisar både hon och socialnämndens ordförande Mona Olin (SD) till den tillfällige chefen för socialförvaltningen Patrik Prahl.

– Intentionen att starta ett LSS-boende just där har funnits i kommunen sedan i våras. Jag och mina medarbetare har utrett saken och kommit fram till att det inte är möjligt just nu. Det beror bland annat på LSS-lagstiftningens bokstav och mening, att man ska kunna finnas i samhället och ha tillgång till samhällets alla funktioner, säger Patrik Prahl och fortsätter:

– Just nu är bedömningen att vi inte kan uppfylla det eftersom att det ligger en bit utanför huvudorten, fortsätter han.

Har nu kostat kommunen 1,8 miljoner

Det gamla äldreboendet Önnebo har varit omtvistat länge och har nu stått tomt i tre år och totalt kostat kommunen 1,8 miljoner kronor i hyror.Detta väcker hård kritik hos oppositionen.

– Jag är inte förvånad. De har ingen kontroll på kostnaderna. Det är förtvivlat egentligen. De pengarna skulle vi kunna ha använt betydligt bättre. Skolan behöver hjälp, äldreomsorgen börjar bli eftersatt. Vi var 19 ledamöter som röstade nej till att ledningen skulle beviljas ansvarsfrihet för 2020, men 20 ledamöter röstade för, säger kommunfullmäktigeledamoten Hans Frank (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer